2008. január. 05. 14:24 Gyimesi Zsuzsa Utolsó frissítés: 2008. január. 05. 14:18 Gasztro

Pezsgőünnep

„Nagy szorgalom és kitartás mellett sikerült nekem az eddig ismert champagnei pezsgőboroknál sokkal kitűnőbbet előállítani” – vallotta 1882-ben Törley József, amikor még Franciaországban megjelentette saját neve alatt első pezsgőjét.

S egyúttal ott is hagyta tanulmányai, gyakorlata színterét, Reims  városát, hogy idehaza, Magyarországon alapítsa meg önálló üzemét. Promontorban /Budafokon/ találta meg a franciaországihoz hasonlatos, megfelelő pincéket, és Etyek szőlővesszein a legideálisabb alapanyagot.

Ennek éppen 125 éve. A jeles jubileum alkalmából karácsony előtt nyílt kiállítás a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban / Bp. V.ker., Szent István tér/. Közel három hónapra a Belvárosba költözött a budafoki Törley kastély japán szalonja és a gyár múzeumi gyűjteménye, kiegészítve Törley Mária művészeti alkotásaival.

A március 9-ig látogatható Pezsgőünnep c. tárlat szórakoztató, színes történelmi áttekintés. Egyúttal tisztelgés az alapító, Törley József előtt, aki igen egyszerű testámentumot hagyott az utódokra, mely szerint tökéletlen portékát sose adjanak ki a renomé miatt.

Talán ennek is köszönhető, hogy a kiállítászárás után két héttel, március 25-én az Európai Közösség képviselői a magyar Törley pezsgővel koccintanak majd a Római Szerződés aláírásának 50. évfordulója alkalmából.