2007. november. 22. 09:55 Lőrincz Zsolt Utolsó frissítés: 2007. november. 22. 12:49 Gasztro

Hogyan készítsünk tojáslikőrt?

Közeleg a karácsony, és sokaknak elképzelhetetlen az ünnep egy pohárka sűrű, édes, de mégis erős tojáslikőr nélkül.

A tojás ősi idők óta az élet körforgásának és a termékenységnek a szimbóluma. Táplálkozásunk fontos részét képezte mindenkor, hiszen hasznos, létfontosságú tápanyagokat, ásványi anyagokat és nélkülözhetetlen vitaminokat tartalmaz. Könnyen hozzájuthatunk, és - bár jelentősen drágult az elmúlt időben - megfizethető. Egy üveg tojáslikőrhöz egyébként is csak annyi kell, amit két nem is olyan nagyétkű ember rántottaként megeszik.

© Lőrincz Zsolt
A szárnyasok „adományából” sokféleképpen lehet gasztronómiai élményt varázsolni, hiszen csak omlettből több mint százféle van. Egy 19. századi francia krónikás szerint honfitársai a tojás elkészítésének pontosan 685 módját ismerték. Fogyasztjuk a tojást hidegen és melegen, sósan s édesen, sütve, főzve, behabarva, posírozva vagy akár nyersen is; külön a sárgáját, külön a fehérjét, kemény, lágy és folyékony állapotban. Az előételektől kezdve a desszertekig mindenben ott van.

Ha azonban italra gondolunk, szinte mindenki rögtön a tojáslikőrre asszociál. Hogy ki miként viszonyul a tojáslikőrhöz, az kultúráról kultúrára, családról családra változik. Van, akinek a nagyi féltve dugdosott, csiszolt kristály likőrös üvege jut az eszébe, melyből csak jeles ünnepek alkalmán csordult az éltető nedűből. Mások szerint ez csak kontyalávaló, és nem is veheti fel a versenyt a nemesebb italokkal. Szerintük eme sűrű,sárga édes valamit csak süldő lányok és vihogó öregasszonyok isszák.

Ám az értőknek a holland advocaat likőrök jelentik eme italok netovábbját. Ma is Hollandiából származó fajtái (Bols, De Kuyper, Warninks) a leghíresebbek, és talán legkeresettebbek. Az advocaat szó prókátort, azaz ügyvédet jelent. A rossz nyelvek szerint az egyébként nem túl erős tojáslikőr úgy itatja magát, hogy legszűkszavúbb fogyasztója is egy idő - és persze egy bizonyos mennyiség - után úgy kezd beszélni, mint a tárgyalótermek szónoka. Igen ám, csakhogy a holland eredetű név félreértésen alapszik.

Az ital ősét a mexikói aztékok készítették, mégpedig avokádóból. A hódító spanyolok átvették a gyümölcs indián nevét (ahuacate), de az ő nyelvükön egy hasonló szó, az abogado ügyvédet jelentett. Az italt Suriname és Recife holland telepesei is megkedvelték, az ő révükön került Amszterdamba - és ezzel a félreértéssel lett az ital neve advocaat, amely a hollandban is prókátort jelentett. De mert Európában nehéz volt az ital konzisztenciáját megadó avokadóhoz hozzájutni, a leleményes hollandok tojássárgájával helyettesítették. Így született a tojáslikőr.

Hogyan csinálja a bármixer?

A tojáslikőr önmagában is nagyon finom, de ez az ital se úszta meg, hogy a bármixerek "fel ne dolgozzák". Íme néhány klasszikus tojáslikőr-koktél.

Snowball. 5 cl tojáslikőr és 1 öntet zöldcitromlé keverékét feltöltjük szénsavas limonádéval, és megkeverjük.

Blitz. 4 cl tojáslikőr és 4 cl brandy keverékéhez egy deci gyömbérsört öntünk, és megkeverjük.

Diplomatakávé. Az előmelegített kávéscsészébe 2,5 cl tojáslikőrt, majd a tetejére óvatosan 1,5 cl feketekávét öntünk. Tejszínhabbal és fahéjjal vagy kakaóporral díszíthetjük.

Az ital tojássárgájából, cukorból, vaníliából és valamilyen semlegesebb ízű, tömény alkoholos italból, például vodkából, esetleg borpárlatból készül. A skótok természetesen jobbfajta skót whiskyből csinálják. Az igazi, hagyományos tojáslikőr már nem is ital, inkább kiskanállal fogyasztható krém. Aki szívesen elkészítené otthon karácsonyra, annak íme a hagyományos recept. Tessék máris hozzáfogni, hiszen minél tovább érik, annál finomabb.

Tojáslikőr házilag


Készítéséhez forraljunk fel 6 deci tejet, majd hagyjuk alaposan kihűlni. 6 tojás sárgáját keverjünk el habverővel 25 deka cukorral és két csomag vaníliás cukorral. Folyamatos keverés mellett öntsük hozzá a tejet, legvégül pedig 6 deci, legalább 40 fokos alkoholos italt. Mivel hőkezelés nélkül készülő italról van szó, nagyon fontos, hogy megbízható helyen szerezzük be a likőrhöz a friss tojásokat, felütésük előtt pedig alaposan mossuk meg őket.

A tojáslikőrt legalább két hétig (de minél tovább, annál jobb lesz) érlelni kell a hűtőben. Ha nagyon besűrűsödne, akkor forralt, majd jól lehűtött tejet adhatunk hozzá, illetve azt az alkoholos italt, amiből eredetileg is készült. Fontos, hogy megfelelő mennyiséget készítsünk, ha karácsonykor is ezt szeretnénk inni, hiszen az érlelés során gyakran "összemegy" az üveg tartalma - a folytonos családi minőség-ellenőrzés miatt.