Szeretjük a biot, de drágának tartjuk
Egy kutatás szerint a legtöbb magyar saját egészsége érdekében vásárol kisebb-nagyobb rendszerességgel bio terméket. „Kedvelnénk, de drága” – mondja minden második válaszadó.
© sxc.hu |
Világszerte egyre népszerűbbek a biotermékek, de globálisan elmondható, hogy magasnak tartják az áraikat. Mind Európában, mind Észak-Amerikában a nem bio élelmiszerek vásárlói közül minden második a drágasággal indokolja választását. A fogyasztás fellendülése a kedvezőbb árakon, a kínálat bővülésén és az áru elérhetőségén múlik. A fogyasztók a biotermékeket egyértelműen a saját egészségükkel és jó közérzetükkel kötik össze.
Az európai megkérdezettek 48 százaléka azért vásárol biotermelésből származó enni- vagy innivalót, mert egészségesebbnek tartja. Ebből a szempontból a görögök (67 százalék) és a spanyolok, illetve a lengyelek (60%) vezetnek. A magyar mutató (51%) szintén meghaladja az európai átlagot. Második leggyakrabban említett szempont a gyerekek egészsége. Itt a magyarok tartják az Európa-rekordot, mivel a válaszadók 26 százaléka említette ezt az okot. Az európai átlag 16 százalék.
„Mi a fő oka annak, hogy Ön nem vásárol bioterméket?” – tették fel a kérdést a Nielsen munkatársai azoknak, akik egyelőre kimaradnak az étkezési szokások változásának e hullámából. Minden második európai megkérdezett a magas ár miatt nem vásárol bioterméket, utána az az indok következett, hogy nem hisznek a bio egészségesebb voltában, illetve abban, hogy a bioélelmiszert valóban olyan természetes körülmények között állítják elő, ahogyan azt a termelők állítják.
Milyen arányban választanak kisebb-nagyobb rendszerességgel bioélelmiszereket a magyar megkérdezettek, illetve mekkora az európai átlag?
Termék | Magyarország | 19 európai ország átlaga |
Zöldség | 54 | 64 |
Gyümölcs | 54 | 63 |
Tojás | 51 | 63 |
Gyümölcslé | 45 | 45 |
Baromfi | 42 | 50 |
Hús | 41 | 53 |
Tej | 38 | 44 |
Tea | 38 | 35 |