2007. november. 07. 13:00 Gőgh Csilla Utolsó frissítés: 2007. november. 07. 12:37 Gasztro

Liba libát ér országszerte Márton napján

Amint már hírül adtuk, ezen a hétvégén országszerte több falumúzeumban Márton-napi rendezvényekkel várják az érdeklődőket, akiket remélhetőleg a hűvös novemberi napok sem riasztanak el attól, hogy finom falatokat és jó borokat kóstolgassanak. Kedvcsinálónak a szentendrei Skanzen programjából adunk ízelítőt.

A Jászárokszállási Fogadó sátorral fedett belső udvarán és a hozzá kapcsolódó fűtött sátorban az ország ismert borászainak, borászatainak nedűit ízlelhetik az érdeklődők. Többek között képviselteti magát Bock József, Dúzsi Tamás, Gere Attila, Figula Mihály, Takler Ferenc, az Arany Dukát Szőlőbirtok, a Bujdosó Pincészet, az F.V.M. Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet, a Pauleczki Szőlőbirtok, a Tornai Pincészet, a Varsányi Pincészet és a Zódor Pincészet. Különlegességként görög borokat és ganádpusztai fekete, piros, fehér ribizliből, málnából készített gyümölcsborokat is kóstolhatnak.

A gyermekeket Ludas Matyi történetével szórakoztatják; meséket, mondákat, legendákat hallgathatnak. S megtanulhatják, hogyan lehet krumplipuskát és tollsípot készíteni.

Az Alföldi mezőváros és a Kisalföld tájegységben szombaton és vasárnap 10 és 16 óra között Márton napjához fűződő hagyományőrző programok, Márton-búcsú, dudabál, vidám tollfosztó, gyertyamártás, mézeskalácssütés és Márton-napi csemegék várják a gyerekeket s a felnőtteket. A muzsikáról és a jó hangulatról a Kalászi Tamburazenekar gondoskodik.

A fesztiválsátorban, a színpadon 10 és 18 óra között fellép a Meseláda Bábcsoport, nagyotmondó Agócs Gergely, Szőke András, a Kereplő Színház és bemutatkoznak a Bordalverseny győztesei is.

Az új évjárat borai és a libafogások mellett a Bornépek Dalai verseny döntőseinek közös produkcióját is élvezhetik a látogatók. A verseny magyarországi, felvidéki, vajdasági és erdélyi résztvevőinek színvonalas műsora zajlik mind a két a helyszínen.

Érdemes üres gyomorral érkezni a skanzenba, és megkóstolni az olyan hagyományos libaétkeket, mint a zöldséges bableves füstölt libával, libabelsőség pörkölt gombával, sült libakolbász, roston sült pecsenye lúdmáj, pácolt porhanyós libacomb, piték és rétesek. A fesztiválsátorban ismét együtt főznek a TV Paprikából is ismert Szárnyas Fejvadászok: Bede Róbert és Szőke András, s ők maguk kóstoltatják a vendégeket.