2007. szeptember. 26. 10:09
Utolsó frissítés: 2007. szeptember. 25. 21:55
Gasztro
Minden harmadik felnőtt rendszertelenül étkezik
A GfK Hungária étkezési szokásokat vizsgáló tanulmányának 2007. évi adatai jól tükrözik a napjainkban jellemző életmódot, a korábbiakhoz képest átalakuló napirendünket. 2005 óta jelentősen megnőtt azoknak a száma, akiknek fő étkezése az ebéd helyett a vacsora, s a magyarok közel harmada bevallottan rendszertelenül étkezik. Aki nem otthon eszik, leggyakrabban a munkahelyi vagy az iskolai menzára tér be.
© Gyimesi Zsuzsa |
A jelentés szerint a felnőttek 31 százaléka inkább rendszertelenül eszik. A fő étkezések közül továbbra is az ebéd az, amit a többség nem hagy ki, bár jelentősége 2005-höz képest jelentősen csökkent a vacsorát előnyben részesítők javára. Míg 2005-ben a megkérdezettek 72 százaléka ebédelt és 28 százaléka tartotta a vacsorát fő étkezésnek, ez az arány 2007-ben 64 és 36 százalékra változott. A 2005. évvel összevetve többen vannak azok, 9 százalék, akik soha nem reggeliznek, így munkába is általában üres gyomorral érkeznek. A többség – 53 százalék – változatlanul nem tízóraizik soha, ellenben 2 százalékponttal nőtt a minden nap tízóraizók hányada. A legtöbben – 66 százalék –továbbra is minden nap meleg ebédet fogyasztanak. A hideg ebéd népszerűsége lényegesen kisebb. 8 százalék fogyaszt hideg ebédet minden nap, 53 százalék alkalomszerűen, 39 százalék pedig soha. A köztes étkezések közül az uzsonna a tízóraihoz hasonló adatokat mutat: 9 százalék minden nap uzsonnázik, 37 százalék alkalomszerűen és 54 százalék soha. A meleg vacsorát fogyasztók aránya változott a legnagyobb mértékben a többi fő- és köztes étkezéshez képest. A 2005-ben mért 27 százalékhoz képest idén már 31 százalékot ért el azok aránya, akik minden nap meleg vacsorát esznek; 58 százalékról 56-ra csökkent a meleg vacsorát alkalomszerűen és 15 százalékról 13 százalékra a meleg vacsorát soha nem fogyasztók aránya.
© Gyimesi Zsuzsa |
A megkérdezettek 57 százaléka – saját bevallása szerint – szívesen főz. A válaszadók nem egészen egyötöde, 19 százalék nyilatkozott úgy, hogy nem tud főzni. Az adatok rámutatnak arra is, hogy a sütés-főzés – talán nem meglepő módon – a nők körében örvend nagyobb népszerűségnek: a hölgyek 83 százaléka, míg a férfiak 31 százaléka vallotta, hogy szívesen főz.
A kutatás eredményeinek tanúsága szerint minden negyedik magyar naponta vagy majdnem minden nap a tűzhely mellé áll és maga készíti el ebédjét, vacsoráját. A nők 46 százaléka, a férfiaknak csak 2 százaléka főz napi rendszerességgel.
Azok számára, akik kevésbé szeretnek főzni, esetleg nem jut rá idejük, számos egyéb étkezési lehetőség létezik. A megkérdezettek 14 százaléka munkahelyi/iskolai étkezdében oldja meg a napi étkezését. Ráadásul ez az a lehetőség, amelyet egy héten belül a leggyakrabban – bár nem egészen heti két alkalommal – keresnek fel a válaszadók. Körükben a legnagyobb arányt két csoport képviseli: egyrészt a 15-19 éves – középiskolás – korosztály, valamint a felsőfokú iskolai végzettségű, egyedülálló, dolgozó férfiak.
(GfK Hungária)
Gasztro
MTI
2007. szeptember. 20. 11:05
Misebor mustra és ünnep Kiskutason
Gasztro
hvg.hu
2007. szeptember. 21. 18:30
Kultúrhíd, ami összeköt
Tech
2007. szeptember. 02. 10:31
Egészséges étkezés személyre szabottan
Gasztro
hvg.hu
2007. szeptember. 20. 18:00
Görhöny a Csigaházban
Gasztro
2007. szeptember. 26. 10:09
Minden harmadik felnőtt rendszertelenül étkezik
Gasztro
hvg.hu
2007. augusztus. 29. 12:40
Korzózzon, koccintson, kóstoljon Budafokon!
Gasztro
hvg.hu
2007. szeptember. 22. 09:00
„Rövid ital, hosszú kolbász, az a jó”
Gasztro
Gőgh Csilla
2007. szeptember. 24. 17:30
Szakácsverseny a Hoventán
Gasztro
Gőgh Csilla
2007. augusztus. 30. 10:52