2007. október. 26. 10:47 Utolsó frissítés: 2007. október. 26. 12:14 Gasztro

Újbor és libator

A szabadtéri múzeumok őszi szezonzáró eseményei országszerte Szent Márton napja körül zajlanak, amihez tájegységenként számos néphagyomány, szokás kapcsolódik.

© www.itthonotthonvan.hu
Megünneplik a szüreti munkák befejeztét, bemutatják az újbort, kezdődnek a disznóvágások, s mert ekkorra kerülnek vágósúlyba a tavaszi kis libák, mindenfelé libatort ülnek. A Vasi Falumúzeumban, Szombathelyen már november 4-5-én megtartják a Szent Márton napi országos nagyvásárt.

A következő hét végén, november 11-12-én az ország hat szabadtéri múzeumában, autentikus paraszti környezetben kerül sor a Márton-napi vigasságokra: a Göcseji Falumúzeumban Zalaegerszegen, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, a Sóstói Múzeumfaluban Nyíregyházán, a Szennai Szabadtéri Néprajzi Gyűjteményben és a Szentendrei Skanzenban.

A központi program keretében mindenhol kóstolót tartanak a hazai borvidékek újboraiból, a tájegységekre jellemző libás ételekből – ludaskása, töltött libanyak, libakolbász, libatepertő, füstölt libamell, libabelsőség pörkölt stb. –, őszi kemencés csemegékből.