Megérett a szőlő
Idén a forró nyárnak köszönhetően szinte mindenütt korábban beérett a szőlőskertek termése, sok helyen már hetekkel ezelőtt szüreteltek. Ilyenkor illik a házigazdának megkínálni a segítőit, vendégeit valamilyen finomsággal. Sokan ragaszkodnak a hagyományos fogásokhoz, mások már újítanak, és egyre többféle szüreti étek születik.
Persze a nagy munkában mindenki megéhezik, megszomjazik. A hajnalban dologra jelentkezőket általában meleg pogácsával, hagymakarikákkal bőségesen megrakott zsíros kenyér szeletekkel, esetleg finom abált szalonnával fogadják. S nem szólják meg azt sem, aki felhörpint egy kupica házi pálinkát. Déltájt a ház asszonya meleg ételt kínál. Hogy mit , az vidékről vidékre, portáról portára változik.
Eleink is már úgy tartották, hogy a szőlő zsírosat és csípőset kíván. Ezért van, aki egy nagy kondér töltött káposztát készít, a vizek mentén élők, mint például a balatongyörökiek, a halászlevet részesítik előnyben. A noszvaji szüret elengedhetetlen kellékei a kemencében sült ételek. Ennek jegyében minden évben meg is rendezik ilyen tájt ezek versenyét is. Régen sok portán birkát vágtak a szüret alkalmából, ebből illatos pörkölt készült. Mások ludas kásával vendégelték meg a szüretelőket. Villány környékén igen kedvelt a marhahúsból és csülökből készülő vörösboros, vegyes pincepörkölt. Baranyai illetőségű a régiek által csak szüretre sütött kemencés kőtt / kelesztett/, ú.n. bodonyi pogácsa.
Hogy mi készülhet a szőlő, a frissen préselt must, esetleg a maradék óbor felhasználásával? A szőlő és a bor különleges zamatot ad a pecsenyéknek, a salátának és a desszertnek is.
A legegyszerűbb a jófajta sajtokból készült vegyes ízelítő, bőségesen körítve szőlővel és dióval. Illik hozzá egy pohár Pusztakoktél: keverőpohárban összekeverünk személyenként 3 cl Tokaji száraz szamorodnit 3 cl barackpálinkával, 2 cl Mecsekivel és jól behűtjük.
A borleveshez felforralunk (négy személyre) fél liter száraz fehér bort csipetnyi sóval, egy kanálnyi cukorral, majd szegfűszeggel, citromhéjjal és csipetnyi kardamommal ízesítjük. Egy tojást elkeverünk kávéskanálnyi liszttel, felhígítjuk három deci vízzel, és a leszűrt, már nem lobogva forró bort kézi habverővel hozzákeverjük. Állandó keverés mellett addig főzzük, míg kicsit sűrűsödni kezd. A levest forrón tálaljuk, tetejére pirított mandulaforgácsot szórhatunk.
Desszertként adhatunk például szőlős tiramisut. Ugyanúgy készül, mint a hagyományos változata, csak a krémbe gazdagon nyomkodunk félbevágott, mag nélküli szőlőszemeket, és a tetejét is ezekkel díszítjük.
Borozgatáshoz kínálhatunk szőlőszemeket karamellbe mártva. A fogvájóra szúrt szőlőszemeket megforgatjuk forró karamellben, majd kihűlve tálcára rendezzük.
Szüreti eseménynaptár: |
Tokaj-hegyaljai Szüreti Napok október 5-7-én. |