2007. szeptember. 25. 11:33 Gőgh Csilla Utolsó frissítés: 2009. április. 15. 16:01 Gasztro

Ketchup, majonéz és a Hawaii pizza kitiltva!

Budapesten egyre több jó olasz étterem sorakozik fel a sokáig etalonként emlegetett Trattoria Toscana és a Pomo d’Oro mellé. Remek példa erre az ínyencek egyik – a belvárosi őskáoszban eldugott - kedvence, az Il Terzo Cerchio. Nem új, korábban is létezett, bár kevesen ismerték. Jó volt, de szép nem, még csak nem is gusztusos. Pár utcával arrébb kellett költöznie eredeti erzsébetvárosi székhelyéről, hogy mint a rút kiskacsa, kikupálódjon.

© Gőgh Csilla
Az étterem jelentős átalakuláson ment keresztül. Az ajtón belépve Toscana „fogad”, a falakat mindenhol csupasz tégla borítja és a boltívek behálózzák a mennyezetet. A külső változott, a belső értékek változatlanok maradtak, azaz a kínált ételek ízletesek. Ám az árakat mintha kelleténél jobban megborsozták volna...

Csak külön a köretért 900-1100 forintot vagy egy viszonylag egyszerű salátáért 1400-2000 forintot kérni nem ritkaság, de nem ebben a kategóriában. A kiszolgálás viszont udvarias és baráti, a hely családias.

Így  a magasabb árak mellett is inkább megéri betérni ide, mint egy felkapott, de leginkább csak drága étterembe. Az átalakulás összességében jól sikerült, alanyunk szép és kívánatos lett. Szerencsére „új ruháján” sem tűri a ketchup-, a majonéz- és a mustárfoltot, nem szólva a hawaii pizzáról. Ezek az elemek már a régi helyen is tiltólistán voltak.

Ételtárlat:

„Dante Alighieri a pokol harmadik szintjén savas esővel büntette a torkosságot. A mi poklunkban a finom friss étel a büntetés" - tagadhatatlan, hogy az étlap elején szereplő sorok önmagukért beszélnek.

A konyha hű maradt az eredeti irányzathoz: autentikus, az olasz ételek elkészítésében kerüli a magyaros elemeket. A borkínálatban a ház boraként a magyar-olasz „vegyes házasság” jegyében találunk magyar és olasz fajtát.

© Gőgh Csilla
Az étlap meghatározó részét a 22 féle tészta teszi ki. A pappardelle, a visotto, a tagliatelle, a ravioli, a rigatoni, a spagetti, a penne számos variációja. A tizenöt fajta pizza is meghatározó itt, melyek közül a legtöbb vendégnél a pizza Terzo Cerchio a favorit: paradicsomszósz, pármai sonka, friss paradicsom, bivaly mozarella és rukkola párosítása.

A tésztaételeken kívül jelentős a grill választék. A markánsabb fogások kedvelőinek a bárányborda ajánlott balzsamecetes szósszal és sáfrányos burgonyapürével. Halkedvelők is bátran lehorgonyozhatnak a Dohány utcában, mert hála a heti háromszori szállítmánynak, mindig friss az alapanyag. Az állandó étlapon ugyan nincsenek feltüntetve, de olykor különlegesebb halakat is kifoghatunk. Ilyen például a San Pietro, melyet gőzben párolva, spenóttal vagy vajas burgonyával érdemes fogyasztani.

A desszertek között minden szokásos, s lassan elmagyarosodó olasz édesség helyet kapott. Ha egy kicsit különlegesebbre vágyunk, akkor a millefoglie-t kóstoljuk, mely krémmel elválasztott leveles tésztalapokat takar némi csokival.

© Gőgh Szilvia
Jellemzők:

Egy fő átlagfogyasztása itallal kb.: 7.000-9.000 Ft.
Egy presszó kávé ára: 350 Ft
Konyha: olasz, nemzetközi
HVG tetszési index (max. 10X): 6X
Étterem: X  Bár:  Egyéb:
Bankkártyák elfogadása: minden, kivéve American Express

Elérhetőség:

Cím: VII. ker. Budapest, Dohány utca 40.
Tel.: 06-354-07-88
Nyitva: 12-23.30
Web.: www.ilterzocerchio.hu

Élet+Stílus hvg.hu 2024. november. 30. 10:00

„Elájult, és akkor jött rá, hogy valami nem stimmel” – Kösz, jól: kiégés és stressz a magyar munkahelyeken

<strong>Milyen személyiségjegyek jellemzik a munkamániásokat, és mi lehet az oka, hogy Magyarországon a civil szférában dolgozik a legtöbb munkafüggő</strong>? Mennyire az egyén, és mennyire a munkáltató felelőssége, ha a munkamánia eluralkodik, és függőséggé, kiégéssé válik? <strong>Mi a közös Karácsony Gergelyben és Donald Trumpban?</strong> A Kösz, jól vendége volt Kun Bernadette pszichológus és Merész István, az Allianz-Trade vezetője.