Vapiano, avagy luxus gyorsétterem Bécsben
Ki gondolta volna még néhány éve is, hogy a hagyománytisztelő császárváros egyre-másra hódol be a kozmopolita trendeknek. Oda a sniclik és tányérhúsok hegemóniája. A bécsiek egymásnak adják a kilincset a nemzetközi láncok divatos éttermeiben.
© Gőgh Csilla |
Belépéskor egy kártyát kapunk, amelyre a továbbiakban az összes fogyasztásunkat jegyzik. A módszer kiválóan alkalmas arra, hogy észrevétlenül többet költsünk, mint amennyit egy gyors ebédre, vacsorára szánnánk. Viszont cserébe minőségi vendéglátásban van részünk. Azért persze az kissé túlzás, hogy már a legkisebbek is külön kártyát kapnak. Felér avval, mintha a pénztárcánkat a gyerekünkre bíznánk. S az eredmény: a számla végösszegét látva kisebb sokkot kaphatunk. Természetesen a „körítés” sem mindennapi, Matteo Thum, aki évekig a Swatch cég vezető tervezőjeként dolgozott, itt is egyedit alkotott.
A belső tér, a berendezés dizájnos, telis-tele frappáns ötletekkel. Az asztalok közepébe olívafákat ültettek, amelyek meghitté, barátságossá, „természetessé” varázsolják a környezetet. Bazsalikom, majoranna és más fűszernövények „teremnek” a pultokon, melyekből bárki ízlése szerint szakajthat. Garantáltan friss fűszerekkel bolondítva az étkeket. Az egy légtérben lévő étterem látványkonyhája felett a menütáblán stílusos skicceléssel felrajzolt alapanyagok mellett a teljes választék díszeleg, de ezek mind csak támpontok, mivel a fogásainknak csak a saját fantáziánk szabhat határt. A terem hátsó része, pontosabban a kávézó felé haladva izzó vörös bárasztalok és fotelek váltják fel a modern olaszos éttermi berendezést. Itt nincsenek plazmatévék és újságok, lehet ismerkedni, beszélgetni, társasági életet élni. Szinglik, figyelem: ide nem kínos egyedül érkezni, és nem kínos társalgásba bonyolódni idegenekkel.
Életeltárlat
Az abc betűivel jelzett alapanyag csoportok azért alapvetően az átlagos olasz kínálatot hozzák. Bár bátrabb kísérletezők megpróbálkozhatnak például a pármai sonkás, fügés pizzával, amely pikáns ízvilágot képvisel, akár desszertnek is beillik. Az előételek közül Vitello Tonnato igazán ízletes, a hajszálvékonyra szeletelt borjú húst egy kis tonhal pástétommal és kapri bogyóval bolondítják meg. A salátákból érdemes megkóstolni a fokhagymás, chilis tigrisrák feltéttel készültet.
Olasz lisztből helyben dagasztott pizzákat,frissen gyúrt tésztákat variálhatunk. S biztosak lehetünk benne, hogy előételeink, salátáink alapanyagai minőségiek. Némi sorban állás után a pulthoz érve a kívánságaink szerint készítik el ételeinket, így biztos, hogy az eredmény a kedvünkre lesz .
A tésztákat és a pizzákat 6 és 9 euró között kapjuk.A főételnek is beillő saláták 7-8, a desszertek 3-4 eurót kóstálnak. Igényes alapanyagokkal,tiszta olívaolajjal, szigorú minőségellenőrzésen átesett zöldségekkel dolgoznak. A 9 fajta tésztát helyben „gyártják”, így a főzési idő is lecsökken mindössze 90 másodpercre (!).
Vapiano a világban |
A Németországban 14 éttermet üzemeltető Vapiano lánc Antwerpen, Isztambul és Bécs után Budapesten is megnyitja első üzletét. Augusztus 2-tól a Belvárosban várják a magyar vendégeket. A tervek szerint a következő években tovább bővítik az európai, ezen belül magyarországi hálózatot. |
Jellemzők:
Egy fő átlagfogyasztása itallal kb.: 3500-4500 Ft.
Egy presszó kávé ára: 250 Ft.
Konyha: olasz
HVG tetszési index (max. 10X): XXXXX
Étterem: X Bár: Egyéb: kávézó
Bankkártyák elfogadása: minden
Elérhetőség:
Cím: Bécs 1060, Theobaldgasse 19.
Tel.: + 43 (1) 581 12 12
Nyitva: 11-01 óráig.
www.vapiano.at