2007. július. 25. 09:45 Kovács Gábor Utolsó frissítés: 2007. július. 24. 20:53 Gasztro

A legegészségesebb sör

1516-ban IV. Vilmos bajor herceg elérkezettnek látta az időt, hogy a „sörkotyvasztásnak” országszerte véget vessen. A Sörtisztasági Törvény értelmében ettől kezdve a sör főzéséhez malátán, komlón és vízen kívül más anyag nem volt használható.

© sorlap.hu
Könnyű volt a hercegnek, hiszen nem ismerte az élesztőt, nem tudott az aszkorbinsavról, nem hallott a kukoricadaráról, sőt a rizsről sem. És nyilván az ismeretek hiánya okozta azt is, hogy a törvény nem foglalkozik sem a polivinil-polipirrolidonnal történő fehérjestabilizálással, sem az antioxidánsokkal segített habképzéssel. Az uralkodó természetesnek tekintette, hogy a gabonaföldeket nem permetezik növényvédő szerekkel és műtrágyával. S azt is, hogy a sörfőzők komlóvirágot és nem komlókivonatot használnak.

A sörfőzés a nagyiparosodás során egyre másra alkalmazta a tudomány és a technika újabb s újabb felfedezéseit. Eltávolodva egyúttal – ki kevésbé, ki jobban – a sörtisztasági törvény immár senkire sem kötelező előírásaitól.

Mindez csak a legutóbbi időben, a bioeljárások megjelenésével változott meg. Egyre több a biosörfőzde, ahol a klasszikus sörfőzés szabályaihoz térnek vissza: nemcsak szigorúan ellenőrzött bio alapanyagokkal dolgoznak, de a vízkezeléshez sem használnak aktív szénszűrést, ioncserélést, ózonkezelést vagy UV-besugárzást. S a minőség is türelmesen végigvárt, hosszú érési folyamat során teljesedik ki.

Így természetesen nem képesek felvenni az árversenyt a nagyiparban gyártott sörökkel. Ám a legnagyobb német biosörgyártókat, a Lammsbraut és az Oinkus Müllert a legteljesebb tisztelet övezi. Itthon a Lammsbrau sörei kaphatók, leginkább bioboltokban, biopiacokon, illetve a bioélelmiszereket is forgalmazó szupermarketekben. Sajnos az áruk a legdrágább prémium sörökéhez hasonló.

Nem csupán biohíveknek, reformivóknak ajánljuk, hiszen az alkoholtartalmat leszámítva amúgy is a sör az egyik legegészségesebb ital. Bőséges B-vitamin tartalma fiatalon tartja a bőrt és nyugtatja az idegrendszert, a kierjedésből visszamaradt cukor, a dextrin, a fehérjék, az ásványi anyagok, a szerves savak pozitívan hatnak az anyagcserére, és több fontos nyomelem is található az alkotórészek között. Mindezt a legtöbb sörről elmondhatjuk, de a bio óriási előnye, hogy fogyasztásakor nem terheljük semmiféle szermaradvánnyal a kiválasztó szerveinket, a szervezetünket.

Kult Balla István, Németh Róbert 2024. november. 30. 20:00

„Ez az első olyan lemezanyag, aminek az írása közben józan voltam” – Analog Balaton-interjú

„A leszaromság is abból jöhet, hogy csináljuk, amit szeretünk, és nem kell magunkat megerőltetni” – írja le a nemrég Repedés című albummal jelentkező Analog Balaton a hozzáállásukat a világhoz. Szomorú-e a mai popzene? Milyen volt a tagok – Zsuffa Aba és Vörös Ákos – híres Kinizsi utcai albérlete? Miben más józanul dalokat írni, mint a korábbi gyakorlat? Interjú.