A legegészségesebb sör
1516-ban IV. Vilmos bajor herceg elérkezettnek látta az időt, hogy a „sörkotyvasztásnak” országszerte véget vessen. A Sörtisztasági Törvény értelmében ettől kezdve a sör főzéséhez malátán, komlón és vízen kívül más anyag nem volt használható.
© sorlap.hu |
A sörfőzés a nagyiparosodás során egyre másra alkalmazta a tudomány és a technika újabb s újabb felfedezéseit. Eltávolodva egyúttal – ki kevésbé, ki jobban – a sörtisztasági törvény immár senkire sem kötelező előírásaitól.
Mindez csak a legutóbbi időben, a bioeljárások megjelenésével változott meg. Egyre több a biosörfőzde, ahol a klasszikus sörfőzés szabályaihoz térnek vissza: nemcsak szigorúan ellenőrzött bio alapanyagokkal dolgoznak, de a vízkezeléshez sem használnak aktív szénszűrést, ioncserélést, ózonkezelést vagy UV-besugárzást. S a minőség is türelmesen végigvárt, hosszú érési folyamat során teljesedik ki.
Így természetesen nem képesek felvenni az árversenyt a nagyiparban gyártott sörökkel. Ám a legnagyobb német biosörgyártókat, a Lammsbraut és az Oinkus Müllert a legteljesebb tisztelet övezi. Itthon a Lammsbrau sörei kaphatók, leginkább bioboltokban, biopiacokon, illetve a bioélelmiszereket is forgalmazó szupermarketekben. Sajnos az áruk a legdrágább prémium sörökéhez hasonló.
Nem csupán biohíveknek, reformivóknak ajánljuk, hiszen az alkoholtartalmat leszámítva amúgy is a sör az egyik legegészségesebb ital. Bőséges B-vitamin tartalma fiatalon tartja a bőrt és nyugtatja az idegrendszert, a kierjedésből visszamaradt cukor, a dextrin, a fehérjék, az ásványi anyagok, a szerves savak pozitívan hatnak az anyagcserére, és több fontos nyomelem is található az alkotórészek között. Mindezt a legtöbb sörről elmondhatjuk, de a bio óriási előnye, hogy fogyasztásakor nem terheljük semmiféle szermaradvánnyal a kiválasztó szerveinket, a szervezetünket.