2007. május. 07. 13:40 Kovács Gábor Utolsó frissítés: 2007. május. 07. 13:40 Gasztro

Ha Belgium, akkor "Hirtelen halál"

Ahol hatalmas, aranyló árpatáblák festik a tájat, ott a sörök országa: Belgium. Talán a szomszédos francia szőlőültetvények, a jó borok közelségének, tán a burgundiak néhány száz évvel ezelőtti uralmának köszönhetően a belgák ösztönösen értik és élvezik mindkét nedűt. A sörnek nem csupán a megbecsülést, hanem a más népeknél csak a bornak kijáró szertartásokat is megadják.

© Gyimesi Zsuzsa
A belga sörfőzők semmiféle huncutságtól nem rettennek vissza, így söreik közül jó néhány hasonlít is a borra. Nemcsak, amikor a pezsgősüvegből karcsú söröspoharakba, kupákba vagy borkóstoló poharakba töltve előbukkannak gazdag borostyán sárga, rózsaszín, mélyvörös és Madeira-barna színükkel, de többnek közülük borra emlékeztető neve is van. Ilyen például a Grand Cru, vagy a Grande Réserve. Sőt, fehérborral kevert belga sör is létezik: ez a Slaghmuylder sörfőzde gyümölcsízű Tripelje. A Cantillon sörfőzdében pedig muskotályos szőlővel készül a kissé csersavas Lambic Vigneron.

Különleges alkalmakkor az ünnep fényét azzal is emelik, hogy felbontanak egy üveg ritka, jó évjáratú sört. Ezek gyakran éppúgy  dróttal és parafa dugóval vannak lezárva, mint a francia pezsgők. Nem véletlen, hogy a világ szakértő sörivói szerint a legtöbb belga főzet alig hasonlít a sörre, pedig mindegyiket gabonából erjesztik. A különbség, hogy ezeket gyakran gyümölccsel és a komlón kívül még gyógyfüvekkel, fűszerekkel is ízesítik.

Sok belga sör igen jellemző arra a vidékre, negyedre, völgyre vagy városra, ahol készült, s amelynek kultuszát szándékosan alakították ki. Szemben a legtöbb országgal, ahol előszeretettel uniformizálták, iparszerűvé tették a sörfőzést, addig a belga sörfőzők jobbnak látták megtartani és továbbfejleszteni a régiók hagyományos módszereit. Így aztán Belgium az egyetlen ország, ahol a legkülönbözőbb sörfőzési technikát használják.

© Gyimesi Zsuzsa
A szabály, hogy soha ne rendeljünk egyszerűen „egy sört”, Belgiumban különösen igaz. Ha már itt tartunk: rendelnénk bárhol is “egy üveg bort” vagy ha éhesek vagyunk „egy tál ételt”? Ha Belgiumban ilyen ostobán rendelnénk, egy enyhén komlózott, bárhol kapható lagerrel kellene beérnünk. Bátran érdeklődjünk akár a csaposnál, akár a pincérnél a sörválaszték felől, még a legszerényebb létesítményekben is tíz-tizenöt különböző fajta sör közül válogathatunk.

Semmiképp ne hagyjuk ki a lambicok családjából származó frissítő guezét, a korianderrel és curacaoval ízesített búzasört, a Witbiert, a tölgyfahordóban érlelt cseresznyekivonattal ízesített ale-t a Rodenbach Alexandert.  Amikor valami gazdag és kiadós italra vágyunk, akkor pedig próbáljunk ki egy apátságban készült, magas alkoholtartalmú sört: gyakran egy kevés kandiscukorral teszik még vonzóbbá. Esetleg, ha gyorsan meg akarunk szabadulni gondjainktól akkor felsőerjesztésű Guillotinet válasszunk, másnapos fejfájásra pedig kézenfekvő a Delirium Tremens. Az elnevezések is bizonyítják, hogy a humorral sem állnak hadilábon a belga sörfőzők.

A Mort Subite keresztszülei a korabeli újságírók voltak:
Brüsszel egyik legrégebbi kávéházát az 1920-as években sűrűn látogattak a La Libre Belgique munkatársai. A zsurnaliszták a jó sör mellett a kockajátékot sem vetették meg, ám amikor szólította őket a kötelesség (vagy a főnök) azonnal be kellett fejezniük a partit. Ezt nevezték „hirtelen halálnak”. Később a kávéház hivatalosan is felvette a Mort Subite nevet, és a De Keersmaeker sörfőzde is – amely a sört szállította a kávéházba – ettől kezdve palackozott sörein a Mort Subite nevet tüntette fel.

Gambrinus
Jan Primus, brabanti herceg 1267-ben, 15 évesen kerül a brabanti hercegség trónjára. Ebben az időben Brabantot a szomszédos hatalmak fenyegették, és az államkassza is üres volt. Johann hírneve, hamar túljutott hercegségének határain. Brabant hercege országról országra járt hogy lovagi tornákon győzedelmeskedjen, hogy gyakorolja a fegyverforgatás művészetét. A bajvívást követően gazdagon megjutalmazta a résztvevőket és óriási lakomákat rendezett, hogy minden lovag, az ő pártjára álljon. Így a lovagok legtöbbjét megnyerte és a háborúkban is a legtöbbször győzedelmeskedett. Nem így 1294-ben Bar-ban – ez a város ma Franciaország északi részén található – amikor egy lovagi tornán életét vesztette. Worringeni győztesként ő tette le Brabant növekedésének és virágzásának, valamint az egész németalföldi terület fejlődésének az alapkövét. Egyes legendák magának az első flamand sörnek a főzését is neki tulajdonítják. Nem véletlen, hogy a neve elferdítésével született Gambrinust tekintik a sörivók királyának.