Mindenkiből lehet borkóstoló VI. - Gyöngyöző pohár
A pezsgő eleganciát és meghittséget kölcsönöz az ünnepeknek. Sorozatunk mostani részében Koczuba Róbert, a Törley Pezsgőpincészet pezsgőmestere útmutatásai alapján ismerkedünk meg a különböző pezsgőkészítési eljárásokkal, és a fogyasztás aranyszabályaival.
© sxc.hu |
A minőségi pezsgőnek legalább 6 hónapos erjesztési-érlelési időre van szüksége. Ezek könnyed, gyümölcsös karakterű, fiatalos italok. Emiatt sokan vásárolják és szeretik, áruk általában kedvező. A „Méthode Transvase” módszer lényege, hogy 1,5 literes úgynevezett magnum palackokban erjed és érlelődik a pezsgő. Ezek az üvegek soha nem kerülnek ki a pincészetből, csak erjesztésre és érlelésre használják. Az érlelés után (amely eltarthat 1-1,5 évig) egy speciális berendezéssel kiürítik a palackok tartalmát egy tartályba oly módon, hogy a pezsgőben lévő finom széndioxid megmaradjon. Majd beállítják a cukortartalmát, szűréssel seprőtlenítik és palackozzák. Ezen pezsgők íz- és illatvilága, az érlelési időtől függően, már érlelt jegyeket mutat.
© sxc.hu |
A pezsgőket hűvös, száraz pincében, állítva célszerű tárolni. A legfontosabb alapszabály, hogy soha ne tegyük ki hősokknak az italt! Mivel egy folyamatosan, még a palackban is változó nedűről beszélünk, csakúgy, mint a bor esetében, teljesen elronthatjuk, ha hirtelen „sokkolással” hűtjük. Inkább kicsit később fogyasszuk, de a fokozatos hűtést ne hagyjuk ki. Ha van rá lehetőség, a folyamatos 5-8 °C fogyasztási hőfok megőrzése érdekében a lehűtött italt jéggel töltött pezsgősvödörbe helyezzük. A pezsgősvödörből kivéve szárazra töröljük a palackot. Szervírozáskor a pincérnek nem szabad elmulasztania a védjegynek számító címke diszkrét bemutatását.
A pezsgőspalackból a dugót - néhány különösen vidám alkalom kivételével-, mindig zaj nélkül kell eltávolítani. A pukkanás sok embert zavar, de nem ez a lényeg, hanem hogy ilyenkor sok széndioxid és ital megy kárba. Érdemes kitöltés előtt megkóstolni, mivel előfordulhat, a dugó hibájából eredő dugóíz a pezsgő illatában, ízében is érezhető.
A poharakat nem szabad hűteni kitöltés előtt, mert gátolja a pezsgő gyöngyözését. A pezsgőt – ellentétben a borral - nem szokás forgatni a pohárban, mert így sok szénsav távozik és veszít élvezeti értékéből. A pezsgőspoharakat a habzás miatt, kb. 45°-os szögben tartva, 5/6-ig töltjük.
Made in Hungary: TÖRLEY történet
A gyáralapító Törley József a grazi kereskedelmi akadémia elvégzése után a reimsi Teofil Roederernél, majd a Delbeck et Cie. cégnél dolgozott. A pezsgőkészítést megtanulva megalapította első saját gyárát Reimsben.
Törley 1882-ben Budafokra telepítette gyárát, célja a francia pezsgő hazai uralmának letörése volt. Törley József felfedezte, hogy az Etyek-Budai Borvidéken termő szőlőből kitűnő alapborok készíthetők a pezsgőgyártáshoz.
Ugyanakkor felismerte a reklám fontosságát is, amit jól példáznak a korabeli plakátok, számolócédulák, menükártyák. 1905-ben az évi termelés már megközelítette az egymillió palackot. A haladó szellemű iparos elsőként vásárolt Magyarországon teherautókat áruszállításhoz, alapító tagja volt a Királyi Magyar Automobil Clubnak. A jubileumi 25 éves ünnepséget az alapító nem sokkal élte túl, 1907-ben meghalt. A gyárat, mely továbbra is virágzott,Törley testvérei és azok fiai örökölték.
Csepel szőnyegbombázásakor 1944 júliusában találat érte az üzemet. 1949-ben a gyárat államosították, a Törley lett az ország egyetlen pezsgőgyára. Az egyre növekvő kereslet és az exportlehetőségek arra ösztönözték az üzemeltetőket, hogy folyamatos bővítésekkel az 1980-as évek végére 30 millió palackos éves kapacitást alakítsanak ki. Mára stabilan beálltak az évi 8 millió palackra.
Tanfolyaminfó: http://www.bolygohollandi.hu/ |