2007. április. 17. 13:28 Gőgh Csilla Utolsó frissítés: 2007. április. 27. 11:35 Gasztro

A „balhés” rum - tippek, receptek a mestermixertől

Kevesen ismerik a koktélok alapanyagait képező, úgynevezett bázis italok kialakulását, eredetét és összetevőit. Ilyen a rum is, amelynek meglehetősen erős hatására utal az idők folyamán ráragadt rambouillon név, ami nem mást, mint botrányt, zűrt, vagyis balhét jelent.

© Mizik Marcell
A Karib-szigetekről származó, cukornádmelaszból erjesztett, majd lepárolt ital egykor a kalózok, matrózok közkedvelt itala volt. Neve a mindennapi használatban rövidült le, míg végül maradt a könnyen kiejthető, mindenki számára egyszerű rum.

Kezdetben csak a köznép körében hódított, mert úri körökben ihatatlannak tartották erős, karcos íze, magas alkoholtartalma miatt .

Bár sokan a távoli Kínába, illetve Ciprusra, Sziciliába vezetik vissza a rum eredetét, az ital mai változata Latin-Amerikából, közelebbről a nyugat-indiai szigetvilágból származik. Írásos formában először 1650-ben, Barbadoson említik.

© Mizik Marcell
A XVIII. századi hosszú hajóutak matrózai rumfejadagot kaptak hangulatjavítóként és munkakedv ösztönzése céljából, a hajóorvosok pedig érzéstelenítésre használták. A rumot legtöbbször lime-lével keverve még a skorbut elleni védekezésre is használtak. Mivel a rum fejadag túlságosan jó hangulatot keltett, Vernon admirális 1740-ben elrendelte, hogy a tömény italt négyszeres mennyiségű vízzel hígítsák. Ezt a keveréket a matrózok az admirális gúnynevéről keresztelték el grognak. A brit flottánál 1970-ig osztottak grogot, míg nem a hadvezetés úgy vélte, hogy a modern hajók fűtése és légkondicionálása feleslegessé teszi a védőital rendszeres alkalmazását.

Szerepet játszott a rum a rabszolga-kereskedelemben is. Az Afrikából behozott rabszolgákat a szigetvilágban melaszért adták-vették. A melaszból New England-ben rumot készítettek, s ezért újabb rabszolgákat vásároltak Afrikában.

Szelidített rum (Oldaltörés)

© Mizik Marcell
Szelídített rum

Egy spanyol borkereskedő, Don Facundo Bacardi y Meso az 1830-as években Santiago de Cuba-ba költözött, és fejébe vette, hogy ezt a vad italt megszelídíti. Ő kísérletezte ki a könnyű, kellemes zamatú fehér rum desztillálásának technológiáját.

A 19. század végén kezdték el Puerto Ricóban és a Virgin-szigeteken az egy-négy évig érlelt, száraz, lágy, világos rumok gyártását. Ma ezek hódítanak Kubában, Barbadosban, Trinidad és Tobagóban is.


Vigyázzunk, k.o-val nyerhet

A karibi térségben a melasz édeskés, csípős ízű, barna színű, sűrű, 5 százalék cukortartalmú szörp, a cukorgyártás mellékterméke. A testes, sötét rumoknak erős melasz íze van, színük és aromájuk szinte egyenesen arányos a tölgyfahordóban eltöltött évek számával. Illetve nagy mértékben függ a gyártástechnológia során alkalmazott speciális ízesítőktől, fűszerektől és a hozzáadott karamelltől.
A jamaicai rumot mindig keverik ízesítőkkel és legalább öt évig érlelik tölgyfa hordóban. A rum alkoholtartalma 43-49 %, de a különleges, úgynevezett high-proof rumokkal vigyáznunk kell, mert magas alkoholtartalmuk miatt becsapósak lehetnek, és jobban „ütnek”, mint gondolnánk.
Ma már a boltok polcain tucat számra találjuk az úgynevezett kommersz rumokat is, ezek valamilyen semleges alkohol és rumeszencia keverékei. Jobb, ha csak (!) főzésre és sütésre használjuk.


© Mizik Marcell
Bartenderek költeményei

Magyarországon kevés az igényes, klasszikus értelemben vett bár. Miközben a szabályosan elkészített, nem csak összepancsolt, minőségi italokra egyre nagyobb az igény.

A kulináris élvezetek szerves része a minőségi borozás és sörözés mellett a szakszerűen elkészített kevert italok fogyasztása. Legyen szó akár egy életre szóló ünnepélyes alkalomról vagy csupán egy laza hétvégéről. A bartenderek szenvedéllyel, már-már hivatásszerűen készítik el látványban és ízhatásban egymást felülmúló szebbnél szebb italkölteményeiket a koktélversenyeken vagy esténként a bárban.

Ma még nehéz elképzelni, de az a cél, hogy a lerészegedés helyett a kulturált italfogyasztás vegye át a fő szerepet. Tartalmas és ízes kikapcsolódást nyújtva bárkinek egy nehéz nap, vagy hét után.



Horváth Zsolt koktélajánlata (Oldaltörés)

© Mizik Marcell
Horváth Zsolt vezető mixer több mint tíz éve keveri az italokat a város egy bárjában - ő ajánlott néhány koktélt nekünk. Ha nem is leszünk olyan profi bármixerek, mint Tom Cruise a Koktél című filmben, talán kellemes meglepetést okozhatunk barátainknak, amikor nem  egy doboz sör, hanem egy koktél kerül a kezükbe.


© Mizik Marcell
 
1                   
Ron Fizz

Egy nyári frissítő limonádé rummal.
Shakerben jégkockával összerázzuk a kifacsart lime levét nádcukorral, 4-6 cl tetszés szerinti rummal, majd jégkockával teli long drinkes pohárba szűrjük, szódával felspricceljük.


Tipp: Lehetőség szerint használjuk a régi fajtájú szódásszifont, amit nagymamáink is kedveltek.







© Mizik Marcell
2
Mojito

Igazi slágerital, sokak kedvence. Long drinkes pohárban, tört jégen szervírozzuk: 6 cl Bacardi light rum, ½ lime leve és héja, 1 bárkanál cukor, friss menta és szódavíz.



Tipp: A limeot és a mentát egy "tömőfával" jól nyomkodjuk szét, hogy a frissítő íz még intenzívebb legyen.







 
© Mizik Marcell
3
Planter’s Punch

Egy igazi klasszikus, Myer’s rummal.
Tumbler pohárba jégkockákat teszünk, ráöntjük a 6-8 cl rumot, a kifacsart lime levét, nádcukrot, jól megkeverjük, szódát spriccelünk rá, 2-3 öntet Angostura bittert adunk hozzá, majd még egyszer megkeverjük.


Tipp: A tetejére mindig tegyünk egy szelet narancsot, egy szelet limeot, egy cseresznyét és egy menta levelet.



© Mizik Marcell

4
Zombie

 Többféle receptje ismeretes, elengedhetetlen összetétele a minimum háromféle rum, ezek közül az egyik az high-proof (magas alkohol tartalmú, kb 80%-os), 2 cl barack, esetleg más likőr vagy pálinka, cukor, limelé és grenadine. 

Tipp: Elkészítése shakerben történik, ahol az összes alapanyagot jól összerázzuk, és egy törtjéggel teli hosszú londrinkes pohárba töltjük. Elfogyasztásánál tartsuk szem előtt, hogy hasonló hatásra számíthatunk, mint amire a neve utal.



© Mizik Marcell
5
Mulata

Aki Havannában jár, ki ne hagyja!
Turmixgépbe tört jeget teszünk, ráöntünk 6 cl Havana Club Especial-t, 1,5-2 cl barna kakaólikőrt, limelevet és nádcukrot, majd összeturmixoljuk.


Tipp: Az így elkészült ital egy kellemes jégkásához hasonlít, ami különösen frissítő a nyári hónapokban, de az alkoholtartalmáról azért ne feledkezzünk meg!




Kis szótár:

Long drinkes pohár
– űrtartalma 2 dl vagy azt meghaladó.
Shaker – 2 vagy 3 részes , gyors keverésre és lehűtésre alkalmas bárfelszerelési eszköz
Tumbler pohár – nagyon erős, vastag alja van. űrtartalma 160 és 320 ml között változik .
Angostura – eredetileg venezuelai, ma már Trinidadban előállított 40-50 százalékos alkoholtartalmú, koncentrált, keserű ízesítő.
Grenadine – gránátalama szirup kevert italok édesítésére