A „balhés” rum - tippek, receptek a mestermixertől
Kevesen ismerik a koktélok alapanyagait képező, úgynevezett bázis italok kialakulását, eredetét és összetevőit. Ilyen a rum is, amelynek meglehetősen erős hatására utal az idők folyamán ráragadt rambouillon név, ami nem mást, mint botrányt, zűrt, vagyis balhét jelent.
© Mizik Marcell |
Kezdetben csak a köznép körében hódított, mert úri körökben ihatatlannak tartották erős, karcos íze, magas alkoholtartalma miatt .
Bár sokan a távoli Kínába, illetve Ciprusra, Sziciliába vezetik vissza a rum eredetét, az ital mai változata Latin-Amerikából, közelebbről a nyugat-indiai szigetvilágból származik. Írásos formában először 1650-ben, Barbadoson említik.
© Mizik Marcell |
Szerepet játszott a rum a rabszolga-kereskedelemben is. Az Afrikából behozott rabszolgákat a szigetvilágban melaszért adták-vették. A melaszból New England-ben rumot készítettek, s ezért újabb rabszolgákat vásároltak Afrikában.
Szelídített rum
Egy spanyol borkereskedő, Don Facundo Bacardi y Meso az 1830-as években Santiago de Cuba-ba költözött, és fejébe vette, hogy ezt a vad italt megszelídíti. Ő kísérletezte ki a könnyű, kellemes zamatú fehér rum desztillálásának technológiáját.
A 19. század végén kezdték el Puerto Ricóban és a Virgin-szigeteken az egy-négy évig érlelt, száraz, lágy, világos rumok gyártását. Ma ezek hódítanak Kubában, Barbadosban, Trinidad és Tobagóban is.
Vigyázzunk, k.o-val nyerhet
A karibi térségben a melasz édeskés, csípős ízű, barna színű, sűrű, 5 százalék cukortartalmú szörp, a cukorgyártás mellékterméke. A testes, sötét rumoknak erős melasz íze van, színük és aromájuk szinte egyenesen arányos a tölgyfahordóban eltöltött évek számával. Illetve nagy mértékben függ a gyártástechnológia során alkalmazott speciális ízesítőktől, fűszerektől és a hozzáadott karamelltől.
A jamaicai rumot mindig keverik ízesítőkkel és legalább öt évig érlelik tölgyfa hordóban. A rum alkoholtartalma 43-49 %, de a különleges, úgynevezett high-proof rumokkal vigyáznunk kell, mert magas alkoholtartalmuk miatt becsapósak lehetnek, és jobban „ütnek”, mint gondolnánk.
Ma már a boltok polcain tucat számra találjuk az úgynevezett kommersz rumokat is, ezek valamilyen semleges alkohol és rumeszencia keverékei. Jobb, ha csak (!) főzésre és sütésre használjuk.
Bartenderek költeményei
Magyarországon kevés az igényes, klasszikus értelemben vett bár. Miközben a szabályosan elkészített, nem csak összepancsolt, minőségi italokra egyre nagyobb az igény.
A kulináris élvezetek szerves része a minőségi borozás és sörözés mellett a szakszerűen elkészített kevert italok fogyasztása. Legyen szó akár egy életre szóló ünnepélyes alkalomról vagy csupán egy laza hétvégéről. A bartenderek szenvedéllyel, már-már hivatásszerűen készítik el látványban és ízhatásban egymást felülmúló szebbnél szebb italkölteményeiket a koktélversenyeken vagy esténként a bárban.
Ma még nehéz elképzelni, de az a cél, hogy a lerészegedés helyett a kulturált italfogyasztás vegye át a fő szerepet. Tartalmas és ízes kikapcsolódást nyújtva bárkinek egy nehéz nap, vagy hét után.
Horváth Zsolt vezető mixer több mint tíz éve keveri az italokat a város egy bárjában - ő ajánlott néhány koktélt nekünk. Ha nem is leszünk olyan profi bármixerek, mint Tom Cruise a Koktél című filmben, talán kellemes meglepetést okozhatunk barátainknak, amikor nem egy doboz sör, hanem egy koktél kerül a kezükbe.
© Mizik Marcell |
Ron Fizz
Egy nyári frissítő limonádé rummal.
Shakerben jégkockával összerázzuk a kifacsart lime levét nádcukorral, 4-6 cl tetszés szerinti rummal, majd jégkockával teli long drinkes pohárba szűrjük, szódával felspricceljük.
Tipp: Lehetőség szerint használjuk a régi fajtájú szódásszifont, amit nagymamáink is kedveltek.
2
Mojito
Igazi slágerital, sokak kedvence. Long drinkes pohárban, tört jégen szervírozzuk: 6 cl Bacardi light rum, ½ lime leve és héja, 1 bárkanál cukor, friss menta és szódavíz.
Tipp: A limeot és a mentát egy "tömőfával" jól nyomkodjuk szét, hogy a frissítő íz még intenzívebb legyen.
3
Planter’s Punch
Egy igazi klasszikus, Myer’s rummal.
Tumbler pohárba jégkockákat teszünk, ráöntjük a 6-8 cl rumot, a kifacsart lime levét, nádcukrot, jól megkeverjük, szódát spriccelünk rá, 2-3 öntet Angostura bittert adunk hozzá, majd még egyszer megkeverjük.
Tipp: A tetejére mindig tegyünk egy szelet narancsot, egy szelet limeot, egy cseresznyét és egy menta levelet.
4
Zombie
Többféle receptje ismeretes, elengedhetetlen összetétele a minimum háromféle rum, ezek közül az egyik az high-proof (magas alkohol tartalmú, kb 80%-os), 2 cl barack, esetleg más likőr vagy pálinka, cukor, limelé és grenadine.
Tipp: Elkészítése shakerben történik, ahol az összes alapanyagot jól összerázzuk, és egy törtjéggel teli hosszú londrinkes pohárba töltjük. Elfogyasztásánál tartsuk szem előtt, hogy hasonló hatásra számíthatunk, mint amire a neve utal.
5
Mulata
Aki Havannában jár, ki ne hagyja!
Turmixgépbe tört jeget teszünk, ráöntünk 6 cl Havana Club Especial-t, 1,5-2 cl barna kakaólikőrt, limelevet és nádcukrot, majd összeturmixoljuk.
Tipp: Az így elkészült ital egy kellemes jégkásához hasonlít, ami különösen frissítő a nyári hónapokban, de az alkoholtartalmáról azért ne feledkezzünk meg!
Kis szótár:
Long drinkes pohár – űrtartalma 2 dl vagy azt meghaladó.
Shaker – 2 vagy 3 részes , gyors keverésre és lehűtésre alkalmas bárfelszerelési eszköz
Tumbler pohár – nagyon erős, vastag alja van. űrtartalma 160 és 320 ml között változik .
Angostura – eredetileg venezuelai, ma már Trinidadban előállított 40-50 százalékos alkoholtartalmú, koncentrált, keserű ízesítő.
Grenadine – gránátalama szirup kevert italok édesítésére