2007. július. 19. 12:50
Szikora Katalin
Utolsó frissítés: 2007. július. 19. 12:20
Gasztro
Kényes, fényes, ízes málna
A legenda szerint kizárólag Kréta szigetén, Ida hegyén termett meg a málna, ezért nem csoda, ha nagy becsben tartották az ókori görögök a nyár e „közönséges” gyümölcsét. A középkorban kolostorkertekben nevelték a málnabokrokat, csak később terjedt el a világi gyümölcsösökben.
© Todoroff Lázár |
A cukrászmesterségben is meglepő alkotásokra képes Őszi Zsolt, a Miro Grande séfje üde színéért, pikáns ízéért, élettől duzzadó formájáért kedveli a málnát. Nem feledkezve meg persze tápértékeiről: cukor, szerves savak, C-, B1-, B2-vitamin. Séfünk tanácsa: a piaci vásárló jól teszi, ha alaposan megnézi az árut, mert a málna kényes termék. Csak a teljesen érett fürtöket szabad leszüretelni, mert a leszedett gyümölcs már nem érik tovább. Viszont gyorsan romlik, nagy víztartalma miatt hamar penészedik, és - ki tudja miért? - ezek a szemek mindig a doboz aljára kerülnek. Ezért ajánlatos szemmagasságban végigpásztázni a doboz teljes tartalmát.
A legegészségesebb frissen, hűtve megenni. Cukrozni vétek, mert az édesítés „kioltja” a málna lényegét.
A friss gyümölcs remek ízét egy évben kétszer is élvezhetjük: ezekben a hetekben és az őszi másodterméskor. Ha valaki tartalékolni szeretne télire a málna-élményből, készítsen belőle szörpöt, lekvárt, dzsemet. Mivel jól tűri a mélyhűtést, a teljesen egészséges szemeket alapos mosás után fagyasszuk le. De hogyan végzi ezt a kényes műveletet egy profi?
© Todoroff Lázár |
Málna parfé cukorszirupban főzött paradicsomba töltve:
Ehhez a paradicsomot mentás, gyömbéres, ánizsos, fahéjas szirupban megfőzte, majd amikor kihűlt, egy zsebet vágott a paradicsom „hasába”, és abba töltötte a málna parfét. Ebben az összeállításban a paradicsom elveszti zöldség ízét, a tejszínes parféval együtt közepesen savanykás, és nagyon dekoratív, egészen különleges ízű desszert készülhet. Dísze egy zebracsíkos piskóta lehet, és a tejfölből, valamint az átpasszírozott málnavelőből kreált pöttyök a tányéron. /Kész málna parféból háziasszonyok is könnyedén összehozhatják ezt a pikáns desszertet./
Őszi Zsolt, a Miro Grande séfje © Todoroff Lázár |
A csoki tölcsérbe töltött málnahab sem tűnik ördöngősségnek. Már ha van bennünk kellő elszántság, hogy magunk készítsünk csoki tölcsért. A szakács szerint semmiség az egész: egy tölcsérformára hajtogatott, rugalmas plexidarabot kell olvasztott csokiban megfürdetni, a végeredményt hűtőben megdermeszteni, és máris beletölthető a friss, tejszínnel kevert málnahab. Mellé túrógombóc kerülhet, amit édes tejfölből és málnavelőből készült „lepkével” díszíthetünk.