Libamáj kánikulában is!
Nyáron egyszerű a főzés. A piacokon tucatjával válogathatunk a friss zöldségekből, gyümölcsökből, hogy gyorsan összeüssünk valami könnyű ebédet, vacsorát. S lehet nagyszerű is, ha kicsit odafigyelünk arra, hogyan készítjük, mit mivel kínálunk. Sőt, még a klasszikus fogásokról sem kell lemondanunk.
A Kárpátia étterem séfje, Bereznay Tamás szerint például akár a libamájat is beilleszthetjük egy nyári menübe. Felvezetésnek mediterrán saláta, zárásnak málnás mascarponetorta, s közte a libamáj forró napokra.
Saláta zöld és fekete olajbogyóval, hegyi kecskesajttal
Hozzávalók 5 adaghoz:
30 dkg paradicsom
1db jégsaláta
20 dkg saláta mix
60 dkg zöld és fekete olajbogyó vegyesen
40 dkg kecskesajt
7,5 dkg bazsalikomos öntet
Az öntethez:
3 dkg parmezán
1,5 szál bazsalikom
3 dkg fenyőmag
2 dl extra szűz olívaolaj
Elkészítjük az öntetet: összevágjuk a bazsalikomot, a fenyőmagot apróra törjük, a parmezánt lereszeljük, majd összekeverjük a hozzávalókat és felöntjük az olívaolajjal. A salátaféleségekhez vegyítjük az olajbogyót, a cikkezett paradicsomot, majd összekeverjük az öntetünkkel. Tányérra halmozzuk, rámorzsoljuk a kecskesajtot.
Libamáj nyári vargányával grillezve, szedermártással és házi készítésű tócsnival
Hozzávalók 5 adaghoz:
1,1 kg libamáj
60 dkg vargányagomba
0,5 kg szeder
20 dkg cukor
4 dl vörösbor
1 kg burgonya
2 tojás
10 dkg liszt
5 g étkezési keményítő
só, bors, petrezselyem zöldje
olaj a sütéshez
Elkészítjük a mártást: a cukorból szárazon karamellt készítünk. Felöntjük a borral és nagyjából a felére visszaforraljuk, pici sót adunk hozzá, majd hidegvízzel elkevert keményítővel sűrítjük. Kiforraljuk, végül beletesszük a szedret. A gyümölccsel már nem forraljuk. Közben a burgonyát lereszeljük, hozzáadjuk a lisztet, a vágott petrezselymet, a sót, a borsot, végül a tojásokat. Összekeverjük, kanállal lapos halmokat formázunk belőle és kevés zsiradékon szép pirosra sütjük. Amikor a tócsnik készek, ugyanabban a zsiradékban elősütjük a májakat, majd 180 fokos sütőben, már a hozzáadott gombával készre pirítjuk.
Málnás mascarpone torta
(sütés nélkül)
Hozzávalók 5 adaghoz:
25 dkg mascarpone
60 dkg málna
5 dkg cukor
3 tojás
20 dkg mézes puszedli
vaj
5 g zselatin
1 g vaníliás cukor
A mézes puszedlit lereszeljük, majd annyi vajjal eldolgozzuk, amennyit felvesz (linzertésztához hasonló tésztát kell kapnunk), és kinyújtjuk. Közben a tojások sárgáját felhabosítjuk a cukrokkal, hozzáadjuk a mascarponét, a feloldott zselatint. A masszát a tojások kemény habjával lazítjuk. Egy méretes üvegtál aljába málnát teszünk, majd a krémet, megint málnát, krémet, a végén pedig ráborítjuk a puszedlis tésztalapot. Hűtőben kidermesztjük. Ha tálaljuk, egy pillanatra mártsuk forróvizes edénybe a tálat, így könnyen kiszedhető és szeletelhető ez a fenséges desszert.