2007. július. 02. 09:40
Lőrincz Zsolt
Utolsó frissítés: 2007. július. 01. 21:10
Gasztro
Borsika: bécsi rozmaring, hurkafű, babfűszer
A finom, borsos illatú, aromás fűszernövényről már a 16. századi fűvészkönyvek is említést tesznek. A Közép-, Dél- és Délkelet-Európában őshonos borsikát Magyarországon, római örökségként a kolostori barátok kezdték termeszteni. Sokféle népies neve ismert: hívják bécsi rozmaringnak, borsfűnek, borsos szatorjának, csombornak és hurkafűnek, németül babfűszernek.
© Lőrincz Zsolt |
Kereskedelmi forgalomba szárítva, morzsoltan kerül. Száraz, hűvös, fénytől védett helyen, légmentesen záródó edényben tárolandó. Háztáji kertekben is könnyedén termeszthető ez a meleg- és fénykedvelő növény, amely a szárazságot is jól tűri. A magokat legközelebb jövő március végén, április elején vethetjük, de ha hagyjuk a magjait beérni és elszóródni, a következő évben nem lesz újabb gondunk a vetéssel. Érdemes vele megpróbálkoznunk, hiszen mint minden zöldfűszer, ez is frissen a legfinomabb. A biopiacokon gyakran lehet cserépbe ültetve is kapni, tarthatjuk a konyhaablakban is.
Egyik népies neve utal arra, hogy a hurkafű kedvelt húsipari fűszer, főként kolbászáruk ízesítésére használják. De jó hasznát vesszük a konyhában is. Német neve, a Bohnenkraut (babfűszer) jelzi, hogy főként a babételek nélkülözhetetlen ízesítője. Emellett érdemes tudni, hogy használatával csökkenthetjük a bab felfújó hatását. Nagyon finom a többi hüvelyesből, illetve a burgonyából, káposztafélékből és gombából készült ételekben is. Különböző vadpácok és mártások ízesítője is lehet, de az ecetes és a vizes uborka levébe is beletehetjük. A friss ágacskákkal készíthetünk aromás eceteket és olajokat is. Egy kis borsikával a különböző hús- és zöldséglevesek is ízesebbek lesznek. Apróra vágva salátákra is szórható. A diétás konyhák gyakran bors helyett alkalmazzák.
© Lőrincz Zsolt |
A borsfű tartalmaz vasat, illóolajat (karvakol, cimol), cserzőanyagot, gyantát és „nyálkát”, ezáltal csökkenti a hüvelyes zöldségek puffasztó hatását. Egyéb gyógyhatása is van: gyomorerősítő, görcsoldó, étvágygerjesztő és bélféregirtó, de enyhe vérnyomásemelő hatása is van. Sokan esküsznek rá, hogy fogyókúra esetén is hasznos. Az ősi füveskönyvek szerint a friss, szétmorzsolt hajtások enyhítik a rovarcsípések okozta fájdalmat. Egyes források tudni vélik, hogy tudományos neve (satyreia hortensis) a szatír szóból származik, mivel leggyakrabban afrodiziákumként alkalmazták. Boszorkánykonyhákban egykor a szerelmi bájital alapanyaga volt.
Ha van friss borsikánk, a házi tartósítására is vállalkozhatunk. Ha fagyasztóba tesszük, még virágzás előtt kell leszedni, alaposan megmosni, kicsit megszárítani, majd apróra vágva jól záródó műanyag tasakban vagy dobozban mélyhűteni. Jégkockába is fagyaszthatjuk. Ha inkább szárítjuk, mossuk meg alaposan, itassuk fel a nedvességet, azután csokorba kötve akasszuk fel egy szellős, nem napos helyre. Amikor megszáradt, morzsoljuk le a leveleket a szárról, és száraz, sötét helyen tároljuk felhasználásig.
Zöldborsókrémleves borsikával
Vegyünk személyenként egy marék zsenge zöldborsót, pár szem nagyon zsenge sárgarépát, egy kis gerezd fokhagymát, kevés zöldhagymát és egy szelet apróra vágott paprikát. Ízesítsük sóval és egy mokkáskanál cukorral. Főzzük őket össze, míg meg nem puhultak. Ekkor tegyünk hozzá egy-egy kávéskanálnyi apróra vágott friss petrezselymet és borsikafüvet, turmixoljuk össze, majd habarjuk be egy evőkanál kukoricakeményítővel, melyet előtte feloldottunk egy kis forró levesben. Forraljuk fel még egyszer, s azonmód tálaljuk.
Gasztro
Lőrincz Zsolt
2007. június. 21. 09:11
Oregáno, kakukkfű, avagy amit akartok
Gasztro
hvg.hu
2007. június. 12. 13:26
Hol ehetjük a legfinomabb fagyit?
Gasztro
Szikora Katalin
2007. június. 03. 09:44
Aki erényesen akar élni, tartózkodjék a szarvasgombától!
Gasztro
Lőrincz Zsolt
2007. június. 25. 18:00
A bikafaroktól a birsalmasajtig
Gasztro
Gőgh Csilla
2007. június. 20. 08:33
Gasztromustra a Wörthi-tó körül
Plázs
MTI
2007. június. 20. 12:56
Gombagyűjtés: mire érdemes odafigyelni?
Gasztro
Szikora Katalin
2007. június. 28. 09:10
Nyári nyalánkságok cseresznyéből, meggyből
Gasztro
Gyimesi Zsuzsa
2007. május. 26. 14:45
Lustamenü: A nyár bevonulása
Gasztro
Szikora Katalin
2007. június. 14. 10:03
Cékla, borscs, saláta
Gasztro
Szikora Katalin
2007. május. 31. 11:07