Lustamenü: A nyár bevonulása
Pentekosztesz – lehetne egy görög szakács is, vagy egy jó kis mediterrán fogás, de a gasztronómiában még senkit sem ihletett meg a jelentése: ötvenedik. Viszont a Pünkösd tőle örökölte a nevét, lévén mozgó ünnep, mindig ötven nappal húsvét után. A régiek rendesen ettől a naptól jegyezték a nyár bevonulását.
Márpedig a nyár bevonulása nekem inkább azt jelenti, hogy a lehető legrövidebb időt töltsem a konyhában. A produktumot pedig, ami kikerül onnan, élvezzük a szeretteim. Igen alkalmas erre például az egyben sült hús kolbásszal töltve. Hidegen-melegen egyaránt jó.
Veszek másfél-két kiló sertéscombot, dagadót, esetleg kicsontozott karajt /egyben/, felszúratom a hentessel, hogy otthon csak bele kelljen gyömöszölnöm a méretes lángolt kolbászt. S már fektethetem is egy kuktába vegetával - ha nem sómentes, akkor csínján bánok vele - sóval, borssal, morzsolt kakukkfűvel bedörzsölve. Egy szép sárga paprikát, egy fej hagymát, néhány kövér fokhagymagerezdet mellé dobok, szétmorzsolt leveskockával meghintem, fél deci víz- fél deci olaj keverékével leöntöm. Forrás után takaréklángra teszem, majd belekukkantok a kuktába, és ha elégedett vagyok az eredménnyel, megfordítom a húst. Innen már csak negyedóra, és diadalmasan kiemelhetem a gusztusosan iruló-piruló, omlós, ám még sem elalélt sültet. Az uborkasaláta már néhány perc alatt elkészül.
Akár még egy sárga sütemény is belefér a programba, ami olyan egyszerű, hogy még én sem tudom elrontani. Másfél bögre cukrot kikeverek két tojással, beledolgozok két bögre lisztet, bő fél bögre olajat, egy doboz natúr joghurtot. Alaposan kikent, morzsázott tepsibe öntöm. Előmelegített sütőben fél óra alatt kész. Fahéjas cukorral meghintve, esetleg egy tálka friss eperrel nem is kínálom: megtalálja magától is házi népem.