2007. április. 24. 17:00
Gyimesi Zsuzsa
Utolsó frissítés: 2007. április. 24. 16:37
Gasztro
Lustamenü: Tavaszjáró gulyás
Piros betű ugyan nem jelzi a naptárban, de április 24. mindig is jeles ünnep volt a magyar néphitben. Ilyenkor, azaz Szent György napján csuda dolgok történnek.
© sxc.hu |
Csak aztán kaphatott a gulyásból, mert ilyenkor azt esznek. Hát én nem vagyok ugyan a gulyáságyú tudományok avatott doktora, de azt tudom, hogy hosszú hétvégére, több napos ejtőzéshez kiválóan alkalmas a marhagulyás. Rá lehet járni, ahogy áll, sűrűsödik, annál laktatóbb. A legegyszerűbb főzési móddal nagyszerű készülhet.
Egyszerre kell beletenni az alkalmatos edénybe, például bográcsba a felkockázott marhahúst - a gulyásnak valót kérjünk a hentestől - és a hagymát, nyakon önteni bő vízzel. Ha feltettük a tűzre, már dobhatunk is mellé csöves paprikát, de sózni, őrölt paprikával, köménnyel meghinteni csak akkor szabad, ha már forrt egyet. Különben megkeseredik a paprika, s hiába tuningoljuk fel a gulyáslét jó fajta, száraz vörös borral. Amikor már előrehaladt a hús puhulása, mehet mellé a felkockázott krumpli, hogy egyszerre főjenek meg. Ha jó vastagnak szánjuk, szaggathatunk bele csipetkét is, vagy cifrázhatjuk egyebekkel. Az alföldi avagy szegedi gulyásba vegyes zöldség is dukál. A szerb gulyásba cikkekre szelt kelkáposztát, a kolozsváriba fejes káposztát teszünk. A csángó gulyásba savanyú káposzta és rizs kerül, tejföllel ízesedik. A betyárgulyásba füstölt hús dukál, a likócsi gulyás sertés és marha vegyesen, finommetéltel dúsitva, citromlével pikantírozva. A gulyás mellé csak elegendő kenyeret kell felhalmoznunk, és minimum két napra biztos elkerülhetjük a konyhát.
Tech
MTI
2007. április. 12. 14:23
Élvezhetetlené válhat a sör és a kenyér a klímaváltozás miatt
Gasztro
Gyimesi Zsuzsa
2007. április. 13. 16:39
A sonkavég diadala - Hogyan főzzünk gyorsan, jót?
Gasztro
Gyimesi Zsuzsa
2007. április. 05. 12:06
Zöldcsütörtök: hogyan főzzünk gyorsan, jót?
Vélemény
2007. április. 12. 08:07
Magyar ízek: izraeli bombasiker
Gasztro
2007. április. 05. 13:09