Modern fogások, izgalmas ízek Budayval
Buday Péter, a Matteo és a Trió étterem séfje segítségével rántott és sült húsvéti bárányt készíthetünk. Azt is megtudhatjuk, hogyan készül a pisztáciás mákpiramis eperkrémmel. Jó ízvadászatot kívánunk!
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók:
1,5 kg báránycomb
1,5 kg báránygerinc
3 fej vöröshagyma
1 fej fokhagyma
3 dl száraz vörösbor
5 dkg vaj, só, bors
3 nagy sárgarépa
2 tojás, 10 dkg liszt
petrezselyemzöld
A páchoz: fűszerkeverék, olaj, mustár, só, bors,tárkony, rozmaring
A báránycombot fűszerkeverékkel megszórjuk, majd olajból, mustárból, só, bors, tárkony, rozmaring hozzáadásával pácot készítünk, bekenjük vele a húst, és állni hagyjuk egy napot. Utána sok fokhagymát és vöröshagymát teszünk a tepsibe, és úgy sütjük a húst körülbelül 2,5 órán keresztül, hogy közben vörösborral gyakran locsoljuk. A sülési idő kétharmadában lejjebb vesszük a hőmérsékletet. Ha kész, a hagymás, fokhagymás szafthoz még öntünk egy kis vörösbort, átforraljuk, és egy kis vajjal mártás sűrűségűre főzzük. A báránygerincet „hangjegyekre” vágjuk, sózzuk, borsozzuk, majd panírozzuk. A panírt úgy készítjük, hogy lereszeljük a sárgarépát, majd belekeverjük a tojást, a lisztet, a sót, a borsot, a petrezselymet, a fokhagymát, és ebbe a masszába forgatjuk a húst, majd kisütjük. Köretként zellerchipset, sajtban sült karfiolt adunk friss paradicsomszósszal.
Tipp: Baconba tekert sült ceruzababbal is tálalhatjuk.
Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók:
1 joghurt
1,5 pohár kristálycukor
2 pohár darált mák
5 dkg vaj
2 db tojás
1 citrom
25 dkg natur pisztácia
1 vaníliás cukor
eperlekvár
tejszín
Piskótatésztát készítünk - a boltban vásárolt piskóta is megteszi -, de liszt helyett mákot használunk. Ebbe keverjük az olvasztott vajat, joghurtot, kikevert tojássárgáját, és a habbá vert fehérjét. Ha nincs piramisformánk a sütéshez, megteszi a kávéscsésze is. A durvára vágott vagy darált pisztáciát megpirítjuk. Felvágjuk a piramist, jól megkenjük eper- vagy más gyümölcslekvárral, kívülről is, így könnyen ráragad a pisztácia. Tejszínhabbal díszítjük, amelybe tehetünk pisztáciaaromát, vaníliás cukrot, citromhéjat, cukrot vagy mézet. Az öntethez az epret – lehet fagyasztott is – lábasban mézzel vagy cukorral, kis citromlével addig főzzük, míg folyékony lesz. Miután kihűlt, simára turmixoljuk, és a kész piramis mellé csurgatjuk.
Tipp: A friss vagy fagyasztott gyümülcsből készült, mézes öntet a fagyira, házi parféra is isteni!
Blikk Receptmagazin