2007. március. 27. 08:00 hvg.hu Utolsó frissítés: 2007. március. 30. 10:53 Gasztro

Konyhalesen: a Spoon hajó receptjeiből

A Spoon hajó séfje, Beke Zsolt segítségével mi is kipróbálhatunk egy-egy különlegesebb menüsort, vagy csak belőle egyes fogásokat. Hagyományos ételek egyedi elkészítéseit ajánlja, de a receptek ötletet is adhatnak önálló kreációk elkészítéséhez.

© Stiller Ákos
JÉRCEMELL KARAMELLIZÁLT ANANÁSSZAL,  PÁRMAI SONKÁS LIBA-MÁJJAL

A konyhakész jércemellet klopfoljuk ki, majd serpenyőben a libamájszeletekkel együtt elősütjük, szárnyas fűszerkeverékkel, kerti zöld fűszerekkel és sóval ízesítjük. Vékony pármai sonkába tekerjük a libamájat és a jércemellel együtt sütőben 170-180 C fokon rövid ideig sütjük. Tiszta serpenyőbe vajat teszünk majd az előkészített ananász karikákat hozzáadjuk, lassan pirítjuk, barna cukorral karamellizáljuk, kevés konyakkal flambírozzuk. Jó minőségű fehérborral és ananászlével felöntjük, friss citrommal, citromfűvel, frissen őrölt borssal, valamint a sütés során vissza maradt ízesített lével (húsnedv) ízesítjük. Az elkészült jércemellre helyezzük az ananászkarikát majd rá a pármai sonkás libamájat, kevés mártással és rukkolával kikevert burgonyapürével tálaljuk.

© Stiller Ákos
Hozzávalók 4 személyre:
 0,6 kg jércemell
 2,4 dkg kg hízott libamáj
 8 dkg pármai sonka
 1 dl olívaolaj
friss és szárnyas fűszerkeverék ízlés szerint
 5 dkg tisztított vaj
 4 db 1cm vastag ananász szelet
 6 dkg barna cukor
 4 cl konyak
 1 dl minőségi fehérbor
 1,6 dl ananászlé
 1 db citrom
 friss és száraz fűszerek ízlés szerint
 1,5 dkg burgonyakeményítő

Ajánlott bor: Tokaji Sárgamuskotály (Béres Szőlőbirtok) 2005

CUKORBORSÓ KRÉMLEVES KORIANDERES ÉDES CHILIVEL, KESUDIÓVAL

Az előkészített friss zsenge zöldborsót vajon kevés gyömbérrel megpároljuk, vágott petrezselyemmel, zellerszár zölddel hintjük, zöldséges alaplével és tejszínnel felöntjük. Cukorral, frissen őrölt fehérborssal, sóval ízesítjük. Lassan felfőzzük és mindaddig hőkezeljük, míg felpuhulnak a zöldborsószemek. Ezt követően kicsit összeturmixoljuk, sűrű szitán átszűrjük, majd tejszínes habarással a kívánt sűrűséget kiforralással elérjük. Az így kapott bársonyos levesünket a korianderes édes chili elkészítéséig pihentetjük. Az alap édes chilit /ázsiai boltokban kapható/ kikeverjük lime-val, vágott korianderrel, thai bazsalikommal, gyömbérrel. A tálalt levesünk tetejére korrianderes édes chilit csurgatunk, majd a frissen pirított kesudióval megkoronázzuk.

© Stiller Ákos
Hozzávalók 4 személyre:
 4 dkg zöldborsó
 1 dkg tisztított vaj
 6 dkg friss gyömbér
 1 csomag petrezselyem és zellerszárzöld
 8 dl zöldség alaplé felére forralva (gyökér, sárgarépa, zeller esetleg borjú csont) 
 3 dkg pálmacukor
 őrölt fehérborssal ízlés szerint ízesítjük
 4 dl tejszín
 4 dkg liszt
 0,8 dl édes chili
 1 db lime
 10-10 szál koriander és thai bazsalikom
 0,5 dkg friss gyömbér
 0,6 dkg kesudió

FÜSTÖLT VÖRÖS TONHAL CARPACCIO WASABIS MAJONÉZZEL, CAPRESE RUCOLA FÉSZEKKEL (Oldaltörés)

FÜSTÖLT VÖRÖS TONHAL CARPACCIO WASABIS MAJONÉZZEL, CAPRESE RUCOLA FÉSZEKKEL

A füstölt vörös tonhalat befóliázva mélyhűtőben tartjuk tálalás előtt legalább 2 órán keresztül, így könnyen vékonyra tudjuk szeletelni. A wasabis majonézhez használhatunk jó minőségű kész majonézt is, amihez kevés citromlevet, fokhagymát és vízitormaport  /wasabi/ keverünk és tálalásig hűtőben tartjuk. A tisztított rucolához félbevágott koktél paradicsomot, apró mozzarellagolyókat és szár nélküli capribogyókat adunk, balzsamecetes olíva olajjal és friss bazsalikommal, oregánóval keverjük. A hűtőből kivett vörös tonhalat minél vékonyabbra, kb. 1mm-esre szeleteljük és egyből a tányérra helyezzük úgy, hogy egyharmadig takarják egymást és teljesen befedjék a tányér belső részét. Rákenjük vékonyan a wasabis majonézt valamint ropogós zellerszár szeletekkel és tört rózsaborssal hintjük. A tányér közepére felhalmozzuk a kész bekevert salátánkat.


© Stiller Ákos
Hozzávalók 4 személyre :
 4,8 dkg füstölt vörös tonhal
 1,8 dkg majonéz
 0,5 db citrom
 1 db fokhagymagerezd
 0,015 kg wasabipor
 4 köteg rucola 
 0,12 koktél paradicsom
 0,12 kg apró mozzarella golyók
 0,6 dkg szár nélküli capri bogyó
 0,8 dl szűz olívaolaj
 0,2 dl balzsamecet
 4 - 4 szál bazsalikom és oregánó
 0,8 dkg zellerszár
 rózsabors ízlés szerint

Ajánlott bor: Budai Sauvignon Blanc (Nyakas Pince ) 2005

hvg360 Hamvay Péter 2024. november. 28. 15:20

Magyar Péter a politikai sárm iskolapéldája – interjú Sonnevend Júlia amerikai-magyar médiaszociológussal

A sárm, amivel korunk politikusainak egy része él, azt sugallja, hogy „olyan vagyok, mint te, úgy gondolkodom, úgy élek, mint te<strong>”</strong>, még akkor is, ha ez nincs is így – mondja Sonnevend Júlia. Az amerikai-magyar médiaszociológust a témában írt sikerkönyvéről, Orbán Viktorról, Magyar Péterről, Kim Dzsongunról és az egyesült államokbeli karrierjéről kérdeztük.