2007. április. 05. 12:06 Gyimesi Zsuzsa Utolsó frissítés: 2007. április. 05. 14:47 Gasztro

Zöldcsütörtök: hogyan főzzünk gyorsan, jót?

Két dologtól viszolygok a legjobban: ha korán kell kelnem, meg ha sürgetnek. Ez a kettő rendszeresen összetorlódik a konyhában. Még meg sem ittam a reggeli kávémat, s már harangoznak. A kelleténél mindig korábban. Kidolgoztam az elméletemet, miszerint a látszólagos lustaság a háztartásban valójában maga a kreativitás. Azóta – húszon éve - önmegvalósítok. Akkor s abból, ami éppen a háznál van. Nyilván nem vagyok egyedül, s gondolva sorstársaimra, ezentúl rendszeres tippekkel igyekszem segítségükre sietni – ha éppen nekik sem akaródzik fárasztó bevásárló körútra indulni.

© sxc.hu
Nagyhét, zöldcsütörtök. Ez az a csütörtök, a hagyományos böjti időszak végén, amikor feltétlenül valami zöldet kell enni. Ha egyáltalán főznék hétköznap, roppant egyszerűen, tavaszköszöntőnek  fűlevessel intézném el a dolgot. Utána legfeljebb rántotta fejes salátával.

 A fűleveshez egy csokornyi petrezselymet, feleannyi zellerzöldet és kaprot összeszabdalunk. Kevés olajon megpároljuk, csínján sózzuk, borsozzuk, vegetás vagy leveskockás vízzel felengedjük. Beleaprítunk egy-két szem burgonyát, ha megpuhult, összeturmixoljuk saját magával és mondjuk, egy fél doboz tejföllel. Tálaláskor a fűlevesnek jól áll egy-egy karika citrom a tányéron.
 
© sxc.hu
Hagyománytisztelőbb háztartásban – spenót híján – fantáziadúsabb alapokra helyezendő a zöldcsütörtök. Például brokkolira, ami könnyen előfordulhat a spájz helyett a fagyasztóban. Friss vagy mélyhűtött, a lényeg, hogy ne főzzük, rántsuk agyon. Hanem pároljuk meg annyi vízben, amennyi éppen ellepi. Tegyünk mellé szeletekre vágott hagymát, szórjuk meg kevés őrölt  szerecsendióval, fehér borssal, köménnyel, sóval. Ha kissé megpuhult, szűrjük le, szabadítsuk meg a brokkolifejeket a száruktól. De nehogy kiöntsük a pároló levet! Ezt turmixoljuk össze kevés olvadozó – nem olvasztott – margarinnal, két deci tejszínnel és a felaprított brokkolilábakkal. Ráöntjük a mártást a fejekre, és kész a főzelék. Ha feltétlenül ragaszkodik valaki a közelünkben a feltéthez, süssünk tükörtojást. Húsról szó sem lehet.