Sörös kakas és a libatöpörtyűs pástétom elkészítése
Hogy jobban csússzon a sör, ajánlunk néhány ízletes ételt és természetesen az elkészítési trükköket és praktikákat sem felejtjük ki a sorból.
© sxc.hu |
Hozzávalók: 1,5 kg kakas (esetleg csirke), 2 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 szem borókabogyó, 1 csomó petrezselyemzöld, késhegynyi bazsalikom, 3 evőkanál olaj, kb. 5 dl sör, 1 csapott evőkanál liszt, só, feketebors.
Elkészítés: A fogyasztás előtti napon fele akkora darabokra vágjuk a kakast (vagy csirkét), mint amikor paprikás csirkét készítünk. Mély tálba tesszük, közzé keverjük a megtisztított, karikára vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret és a kockákra vágott vöröshagymát. Tört fokhagymával, borókabogyóval, apróra vagdalt petrezselyemzölddel és bazsalikommal ízesítjük, majd leöntjük annyi sörrel, hogy ellepje. Egy napig hűtőszekrényben érleljük.
Másnap egy lábasban megforrósítjuk az olajat, átsütjük rajta a levétől leitatott húsdarabokat, sózzuk, borsozzuk. Egy kevés páclevet aláöntve, fedő alatt puhára pároljuk. Végül 0,5 dl hideg páclével simára keverünk 1 csapott evőkanál lisztet, besűrítjük vele a pecsenye levét, és néhány perces forralás után sült burgonyával tálaljuk.
© Kovács Gábor |
Hozzávalók: 60 dkg libatöpörtyű, 1 fej vöröshagyma, 6 db keményre főtt tojás, 1 fej zöldsaláta, 1 citrom, 5 dkg mustár, kakukkfű, só.
Elkészítése: A pirosra sütött friss libatöpörtyűt és a kemény tojásokat apró lyukú húsdarálón ledaráljuk. Megsózzuk, hozzáadjuk a mustárt, a kakukkfüvet, a lereszelt vöröshagymát. Ezek után simára dolgozzuk. Tányérokra adagoljuk, megformáljuk, citromszeletekkel, salátalevéllel díszítjük. Tálalásig hűtőben tartjuk.