2007. április. 12. 14:23 MTI Utolsó frissítés: 2007. április. 12. 14:23 Tech

Élvezhetetlené válhat a sör és a kenyér a klímaváltozás miatt

Német agrárbiológusok szerint a klímaváltozás miatt igen sok élelmiszer élvezhetetlen lesz.

A hohenheimi egyetem kutatói speciális klímakamrákban vizsgálták a felmelegedés hatását különböző ételekre. Az eredmények lehangolóak - írta a Die Welt című német napilap online kiadása.
 
A sült krumpli mérgező lett, a kenyér sületlen maradt, a sör pedig nem, vagy alig habzott. Az üvegházhatás ugyanis nem csak a klímát változtatja meg, hanem az élelmiszerek összetételét is. A tudósok high-tech körülmények között vizsgálták, hogy a búza, a komló, a burgonya, a paradicsom és a szójabab a jövő környezeti feltételei között miként változtatja meg tulajdonságait.
 
A klímakamrákban mediterrán időjárást szimuláltak, részben pedig megnövelték a széndioxid koncentrációt, arra szintre, ami 50 év múlva várható a Földön. A kísérletek riasztó eredményt hoztak, ugyanis a megnövelt széndioxid mennyiség miatt a növények a felszínen jobban nőttek és nagyobb termést hoztak, de a minőség jelentősen megváltozott. Ez elsősorban a búza, a komló és a burgonya esetében feltűnő, mondták a kutatók.
 
A búzában kevés a ragasztóanyag, ezért nem lehetett kenyeret sütni, a sör alig habzott, a közkedvelt sültkrumpli pedig még mérgező is lehet az emberre -  jelentette ki Andreas Fangmeier a Környezet és Növényökológiai Intézet vezetője.
 
A szakember hozzátette, a csökkenő tápérték miatt az állatoknak több takarmányra lesz szükségük. A minőségromlás és a tápértékcsökkenés oka az, hogy megváltozik a fehérjekoncentráció a növényekben. A nagyobb széndioxid mennyiség miatt ugyanis a legtöbb növénynek kevesebb fehérjére van szüksége, így kevesebb nitrogén lesz a levelekben. Az érés során így kevesebb nitrogén jut a termésbe, vagyis a következő 50-100 év alatt a mai fajták nem lesznek képesek azt a minőséget szállítani, amire szükségünk van, - mondta Fangmeier. A jövőben tehát új, vagy nemesített növényekre lesz szükség.
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?