2007. április. 13. 16:39
Gyimesi Zsuzsa
Utolsó frissítés: 2007. április. 13. 16:44
Gasztro
A sonkavég diadala - Hogyan főzzünk gyorsan, jót?
Fogadjunk, hogy a legtöbb háztartásban nemcsak a csoki nyuszikat, de a sonkamaradékokat is kerülgetjük ilyen tájt. Mert igenis eljő az idő, amikor a legelszántabb ragadozó sem képes több füstölt holmit magába gyűrni. Egy darabig darvadozhat a hűtőben, de a legközelebbi hétvégén bámulatos átváltoztatásával könnyedén megúszhatjuk az ebédet. Sonkát sonkával.
© Stiller Ákos |
Ha nem kíméljük magunkat, a következő fogás lehet macerásabb.
Sonkafelfújt: az alapja kb. ¾ kiló sóban-vízben főtt krumpli. Leszűrjük, összetörjük. Ha már pont úgy néz ki, mint a püré, belekeverünk 4 tojássárgáját, kevés őrölt borsot, finomra vágott petrezselymet és minden ledarált sonkamaradékot. A végén a tőlünk telhető óvatossággal a habbá vert tojásfehérjéket is beleforgatjuk. A masszát ágyazzuk bele egy kivajazott, morzsával meghintett sütőformába /pld. őzgerinc/, ezt egy méretes tepsibe, amibe ujjnyi vizet öntünk – így képződik vízfürdőben a felfújtunk - , és lassan süssük, amíg kívánatosan megpirul és összeáll.
A részeg sonka kevesebb törődést igényel és alig 20 percet vesz el az életünkből, viszont igen tápláló. Olvasztott füstölt szalonna zsírjában fonnyasszunk meg egy fej feldarabolt hagymát, dobjuk rá a csíkokra metélt sonkát, fűszerezzük borsikafűvel, kakukkfűvel, zúzott fokhagymával. Jól forgassuk össze, aztán pároljuk 15 percig fehérborral higított - konzerv - paradicsom pürével. A legjobb kenyérrel tunkolni. Ha ragaszkodunk a körethez, megteszi a gyorsrizs.
Maradjon köztünk, de szerintem azért a maradék igazi diadala a legegyszerűbb sonkás tészta. Amikor a füstölt bármit ledarálva összekeverjük jó sok tejföllel, beleforgatjuk a kifőtt laskatésztát, metéltet, kockát – ahogy tetszik -, picit bedugjuk a sütőbe, hogy a teteje megpiruljon, és kész. Olyan finom, hogy nem győzzük sajnálni, legközelebb csak jövőre lesz húsvét.
Itthon
2007. április. 04. 06:39
Hol vegyük a húsvéti sonkát?
Gasztro
Gyimesi Zsuzsa
2007. április. 05. 12:06