A séf tippje: az eper frissen, önmagában jó
Az eper annak idején Ázsiából elterjedve hódította meg az élvezeteket kedvelő klasszikus görögöket. Már ők is tudták, könnyen erjedő gyümölcs lévén nem tanácsos mézzel édesíteni. De cukrozni is fölösleges.
© sxc.hu |
Kiváló bőrtápláló, sok E és C vitamint tartalmaz. Jelentős mennyiségben tartalmaz A vitamint is, antioxidáns hatása eredményes különféle bőrbetegségek és a narancsbőr kezelésére, erősíti a kötőszöveteket.
Ványi László, séf véleménye szerint az eper legfontosabb értékei frissen, önmagában érvényesülnek. Ha desszertnek dolgozzuk fel, akkor is törekedjünk rra, hogy megőrizzük üdeségét. Kiváló kiegészítője és ízélmény-fokozója lehet a szokásos édességeknek.
Túrós palacsinta epervelővel
URLguru |
A megmosott epret tegyük turmixgépbe, adjunk hozzá egy kevés cukrot és citromlevet. Jól turmixoljuk össze, a végeredmény lesz az epervelő. Ha ezzel öntjük le a túrókrémmel töltött palacsintát, akkor a friss ízek karakteresebben érvényesülnek.