Oregáno, kakukkfű, avagy amit akartok
Itt a nyár, végre itt a vakáció! Sokan utaznak külföldre, honfitársaink egy része minden bizonnyal a napfényes Görögországot választja úticéljául. Egy ország igazi megismeréséhez pedig sokak szerint az ember gyomrán keresztül vezet az út. Lássuk tehát, mi is rotyog a görög fazekakban, mi kerül a helyi tavernákban az asztalra.
© Lőrincz Zsolt |
A hagyományos aperitif egy kupica ouzó, a kedvelt ánizsos ital. Az őslakosok századokon keresztül tisztán vagy vízzel felengedve itták, az utóbbi időben sokan jégkockával fogyasztják. Az előételek között jellemzőek a húsos töltelékkel megpakolt zöldségfélék (paprika, paradicsom, cukkíni), melyeket sajttal és besamelmártással könnyedén átsütnek. A pitákat a mi rétestésztánkhoz hasonló tésztából, a legkülönfélébb töltelékekkel készítik. A legjellemzőbb a tiropita, melynek tésztájába a görögök finom sajtját, a fetát töltik.
A salátákat nem a főfogáshoz, hanem előételként fogyasztják. A falusi saláta a legtöbb étlapon egyszerűen csak görög salátaként szerepel. Összetevői paprika, paradicsom, hagyma és uborka, melyeket csak a rendelés után vágnak össze, így garantáltan frissen kerülnek az asztalra. Megszórják olajbogyóval, oregánóval és petrezselyemmel, meglocsolják olívaolajjal, ecettel, a tetejére pedig egy szelet friss feta sajtot tesznek.
Az egyik legegyszerűbb, de talán legfinomabb előételük a tatziki. Finomra vágott vagy lereszelt uborkából és fokhagymából készül, amelyet friss joghurttal kevernek össze. Fogyaszthatunk előételként még dolmadeszt, azaz rizzsel és darált hússal töltött szőlőlevelet savanykás szószban.
A levesekre nem érdemes sok szót vesztegetni. A legtöbb taverna étlapján nem is szerepel ilyen fogás. Ha mégis, akkor biztos a legjellegzetesebb, az avgolemono, amely tyúkhúsleves tojássárgájával elkeverve és citrommal savanyítva.
A legnépszerűbb főfogás a nyárson, faszénparázs felett sült szuvlaki, melyet hasábburgonyával, pitával és friss zöldségfélékkel tálalnak. A muszaka is igen népszerű, ízletes és laktató fogás: egyfajta rakott padlizsán, burgonyával, darált hússal és besamelmártással; reszelt sajttal megszórják és a tetejét megpirítják. A görögök legjobban a birkahúst, pontosabban a bárányhúst kedvelik. A legnevezetesebb ínyencség a kokoretsi. A birkabelet vagy -gyomrot birkabensőséggel és -hússal töltik, majd faszénparázson sütik.
A görögök az étkezést ritkán fejezik be édességgel, azonban ünnepekre gyakran készítenek süteményeket. Ezek inkább török illetve arab eredetűek, tehát nagyon édesek. Ilyen például a baklava, amely leveles tésztából, dióból, cukorból, mézből és fahéjból készül.
A jó ételek mellől nem hiányozhatnak a jó italok sem, amelyek közül a retsina bort kell kiemelni. Ez általában fehérbor, melyet fenyőgyantával ízesítenek. Hagyománya még az ókorból származik, amikor a bort fenyőhordóban tárolták és az átvette a gyanta ízét. Mások szerint a gyanta akkoriban a bor tartósítására szolgált. Az édes borok kedvelőinek a számoszi desszertborokat ajánlanám. A desszerthez pedig még egy pohár finom metaxa, azaz görög brandy jár.
Az étkezést egy csésze görög kávéval zárjuk. A kávét a cukorral és vízzel együtt főzik fel, és szűrés nélkül tálalják. Ezért a fogyasztás előtt kicsit várni kell, míg a zacc leülepszik.