Gasztromustra a Wörthi-tó körül
Egyetlen hétvégét is érdemes a Wörthi-tó partján eltöltenünk. Nemcsak a gyönyörű környezet, a hosszú, véget nem érőnek tűnő kerékpárutak, a négy golfpálya, a Casino vagy a hajókirándulások miatt. A környék gasztronómiai szempontból is tartogat érdekességeket.
© Gőgh Csilla |
Halat feltétlen
Karintia 1270 tava közül 200 alkalmas fürdőzésre is, és mindegyiknek a vize ivóvíz tisztaságú. A környező hegyeken hatalmas kirándulásokat tehetünk, másfél óra alatt felérünk Veldenből a Trattnig-tó partjához; ott találjuk a Landgasthof Trattnig fogadót, mely nemcsak hamisítatlan falusi vendéglátásáról híres. A fáradt turista kipróbálhatja e táj gasztronómiai különlegességeit: a Wörthi-tavi pisztrángot, a lazacpisztrángot, amelynek húsa puha, szálkáktól mentes és omlós. Elkészítése igen egyszerű: vajon megpirítják, a tetejére citromot facsarnak. Igazi különlegesség a lazacpisztráng ikrája: szaiblingkaviár néven is találkozhatunk vele, tartósítva, üvegbe töltve.
© Gőgh Csilla |
Utána jólesik az errefelé is nagy kedvencnek számító jéghideg fröccs valamely idevalósi, könnyű fehérborból. A desszertek közül a fagylalt és a tiramisu mindenhol sláger. De ne hagyjuk ki a helyi specialitást: a Kärtner Kasnudeln, azaz a karintiai túrós derelye a Wörthi-tó partján élők konyhájáról nem hiányozhat. A végén, már csak az emésztés kedvéért, jöhet egy kupica Underberger.