2007. június. 20. 08:33 Gőgh Csilla Utolsó frissítés: 2007. június. 20. 08:27 Gasztro

Gasztromustra a Wörthi-tó körül

Egyetlen hétvégét is érdemes a Wörthi-tó partján eltöltenünk. Nemcsak a gyönyörű környezet, a hosszú, véget nem érőnek tűnő kerékpárutak, a négy golfpálya, a Casino vagy a hajókirándulások miatt. A környék gasztronómiai szempontból is tartogat érdekességeket.

© Gőgh Csilla
Számos italkülönlegességet kóstolhatunk a helyi parasztgazdáknál, akik szívesen avatnak be bennünket a gyümölcstermesztés és a  párlatkészítés rejtelmeibe. A gyümölcsökből készült levek, borok, pálinkák közül az alma- és a körtebor kihagyhatatlan. A Moseco névre keresztelt, birsalmából készült „habzóbor fröccs” csupán 7 százalék alkoholt tartalmaz. A meleg nyári napokon  kellemes üdítő. Igazán egyedi ízű a 13 százalék alkoholtartalmú Mostini, amely almabor, bodzaszörp, vermut, cukor és alkohol keverékéből készül.  Széles a választék a pálinkákból  az erdei vadgyümölcsöktől a birsalmán át a körtéig.


Halat feltétlen
Karintia 1270 tava közül 200 alkalmas fürdőzésre is, és mindegyiknek a vize ivóvíz tisztaságú. A környező hegyeken hatalmas kirándulásokat tehetünk, másfél óra alatt felérünk Veldenből a Trattnig-tó partjához; ott találjuk a Landgasthof Trattnig fogadót, mely nemcsak hamisítatlan falusi vendéglátásáról híres. A fáradt turista kipróbálhatja e táj gasztronómiai különlegességeit: a Wörthi-tavi pisztrángot, a lazacpisztrángot, amelynek húsa puha, szálkáktól mentes és omlós. Elkészítése igen egyszerű: vajon megpirítják, a tetejére citromot facsarnak. Igazi különlegesség a lazacpisztráng ikrája: szaiblingkaviár néven is találkozhatunk vele, tartósítva, üvegbe töltve.

 

© Gőgh Csilla
A szezon főszereplőjét, a spárgát az összes étteremben köretként vagy krémlevesként elkészítve kapjuk. Az osztrákok hagyományos kedvence sem maradhat el. A bécsiszeletet itt majdnem mindenhol hajszálvékonyra klopfolt húsból készítik: csak elvétve fordulhat elő, hogy nem teríti be az egész tányérunkat. A markánsabb ízekhez szokott magyaroknak talán kissé szokatlan a disznó- és marhahúsok puritán elkészítése. Hiába áll az étlapon  a "sült" megjelölés, főtt húst kapunk, nagyon kevés fűszerrel. Így érvényesül a legjobban az alpesi legelőkön hízott állatok húsának zamata.

 Utána jólesik az errefelé is nagy kedvencnek számító jéghideg fröccs valamely idevalósi, könnyű fehérborból. A desszertek közül a fagylalt és a tiramisu mindenhol sláger. De ne hagyjuk ki a helyi specialitást: a Kärtner Kasnudeln, azaz a karintiai túrós derelye a Wörthi-tó partján élők konyhájáról nem hiányozhat. A végén, már csak az emésztés kedvéért, jöhet egy kupica Underberger.