2007. június. 29. 10:00 Gyimesi Zsuzsa Utolsó frissítés: 2007. június. 28. 21:53 Gasztro

Meleg ellen hideget

Ilyen tájt nem kevesen vannak, akik enyhe émelygéssel néznek szét a konyhában, s legfőbb ellenségüknek a tűzhelyet tekintik. Ám hiába a füllesztő meleg, az embert hajtja valami atavisztikus ösztön: enni, sőt etetni kell. Valami hideget.

© sxc.hu
Vajas kenyeret zöldpaprikával, zsíros deszkát újhagymával? Na, jó, "előtte-utána-helyette kevés idő, enyhet adó ízek" alapon a gyümölcsleves mindig beválik.

Mostanság már nem kell banki kölcsönt felvenni egy kiló őszibarack és negyed kiló sárgabarack beszerzésére. Szépen kimagvaljuk, az előbbit a bőrétől is megszabadítjuk, negyedekbe vágjuk. Mehet a rakomány a fazékba 6-7 evőkanál kristálycukorral (pláne nádcukorral), egy tasak vaníliás cukorral, pár szem szegfűszeggel, kis darab fahéjjal. Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, hozzálöttyintünk – ízlés szerint – egy deci száraz vagy félédes fehérbort, esetleg fél deci barackpálinkát. Amíg egyet forr, éppen elkeverhetünk 3 deci tejszínt 2 evőkanál tejföllel, 1 evőkanál vaníliás pudingporral s újabb zacskó vaníliás cukorral (könnyedebb változatban egy deci tejszínt és egy őszi- vagy sárgabarackos gyümölcsjoghurtot elegyítünk). Ha a „levesünk” forr, lecsendesítjük, felöntjük még kevés vízzel, és szép csöndesen belekevergetjük, simogatjuk a tejszínes egyveleget. Pár csepp citromlével bolondítjuk, lehűtjük. Ennyi.

De van még ennyibb is. Desszert, ami pillanatnyi elmezavaromból adódott, és a famíliám egyik nyári kedvence lett. Őszibarack – csakis féléretten, keményen –  és sárgarépa. Előbbi kis kockákra vágva, utóbbi lereszelve. Egymásnak adjuk őket, megszórjuk maréknyi mazsolával. Van, akinek már így is tetszik, de a többség érdekében keverjünk simára másfél deci tejszínt két teáskanál porcukorral, fél citrom levével, sóhajtásnyi sóval és hangyányi őrölt fehér borssal (! ). Ezt a dresszinget kapja barack-répa keverékünk, amit jégbe hűtve tálalunk. Akárcsak a vaníliás sárgadinnyét. Két kisebb dinnyét félbe vágunk, a magokat kikanalazzuk, karalábévájóval kigömbölygetjük a javát (ha kockákra vágjuk a dinnyehúst, akkor sem fog megsértődni). Az üresen tátongó dinnyécskéket hamarosan megvigasztaljuk saját magukkal. Csak éppen egy zacskó, hideg tejjel kikeverhető, kevés rummal ízesített vaníliás pudingba forgatva tesszük vissza a gyümölcsgolyókat, -kockákat. Kifejezetten szereti, ha szálas mandulával, tört pisztáciával megszórjuk, és kellő idejű hűtés után citromfű- vagy mentalevéllel koronázva tálaljuk a tikkadozó népeknek.