2007. július. 10. 11:12
Lőrincz Zsolt
Utolsó frissítés: 2007. július. 10. 00:01
Gasztro
A finom lapulevél: rebarbara
Vöröses szára, hatalmas levele akár dísznövénnyé is előléptethetné a számunkra inkább gasztronómiai szempontból érdekes rebarbarát, amelynek nem a gyökerét vagy a levelét, hanem a levélnyelét fogyasztjuk. A piacokon, zöldségeseknél arról ismerjük fel a friss rebarbarát, ha a levélnyél roppanós és lédús. Ne tároljuk sokáig, elég gyorsan megfonnyad.
© Lőrincz Zsolt |
Megtisztítása egyszerű: az alaposan megmosott levélnyélről vékonyan fejtsük le a külső héját. Ha találnánk benne fás részt, vágjuk ki. Majd vágjuk két-három centis darabokra, és máris felhasználhatjuk. Hogy mire is?
Ilyenkor, nagy meleg idején ugyancsak üdítő a jéghideg rebarbaraleves. Ehhez a rebarbaradarabokat tegyük egy fazékba, öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Forraljuk fel, közben édesítsük ízlés szerint mézzel vagy cukorral, de pár csepp citromlével is. A növény nagyon hamar megpuhul. Ha már picit hűlt, turmixoljuk össze, majd tegyük hűtőbe. A levest behabarhatjuk egy kis tejszínnel is, ettől krémesebb lesz az állaga. Ugyanígy készül a rebarbaradzsúz is, persze hígabban, tejszín nélkül.
A rebarbarás sütemény se igényel nagyobb konyhai sürgés-forgást. Egy tálban összevegyítünk 20 deka cukrot, 5 egész tojást, 20 deka vajat, némi reszelt citromhéjat és a citrom levét, majd konyhai robottal jól összedolgozzuk. Jön hozzá 25 deka liszt és egy sütőpor. Az alaposan kikevert masszát tepsibe simítjuk.
© Lőrincz Zsolt |
Sok helyütt rétesbe vagy pitébe is töltik a rebarbarát, amiből nagyon finom dzsem is készíthető. Ehhez annyi vízzel, hogy ellepje, puhára főzzük, turmixoljuk, elkeverjük a boltokban kapható zselésítő szerrel és a hozzá megadott cukormennyiséggel. Öt percig rotyogtatjuk, majd az alaposan elmosott, száraz befőttesüvegekbe töltjük. Rácsavarjuk a tetejüket, majd öt percre fejre állítva pihentetjük az üvegeket. S már mehetnek is a kamra polcára.
Angliában kedvelt a gyömbéres rebarbaradzsem, ezt is érdemes kipróbálni. A kész a dzsembe az üvegekbe töltés előtt finomra reszelt friss gyömbért, vagy kandírozott gyömbérdarabkákat teszünk.
Gasztro
Szikora Katalin
2007. június. 28. 09:10
Nyári nyalánkságok cseresznyéből, meggyből
Plázs
MTI
2007. június. 20. 12:56
Gombagyűjtés: mire érdemes odafigyelni?
Gasztro
Szikora Katalin
2007. június. 14. 10:03
Cékla, borscs, saláta
Gasztro
Gyimesi Zsuzsa
2007. június. 29. 10:00
Meleg ellen hideget
Gasztro
Lőrincz Zsolt
2007. június. 25. 18:00
A bikafaroktól a birsalmasajtig
Gasztro
Szikora Katalin
2007. július. 03. 10:15
Hagymát hagymával
Gasztro
hvg.hu
2007. június. 12. 13:26
Hol ehetjük a legfinomabb fagyit?
Gasztro
Lőrincz Zsolt
2007. június. 21. 09:11
Oregáno, kakukkfű, avagy amit akartok
Gasztro
Gőgh Csilla
2007. június. 20. 08:33
Gasztromustra a Wörthi-tó körül
Gasztro
Lőrincz Zsolt
2007. július. 02. 09:40