2007. július. 23. 10:26 Utolsó frissítés: 2007. július. 22. 20:42 Gasztro

Itthon a Szilasfood-Lucullus Góbi-expedíció

Néhány napja ért haza a több mint egy hónappal ezelőtt útnak indult hétfős csoport, amely sikeresen teljesítette mongóliai küldetését.

A Magyar Földrajzi Társaság által tudományos expedíciónak minősített, és a Budapesti Műszaki Egyetem valamint a Semmelweis Egyetem által is támogatott vállalkozás tagjai a világ egyik legnagyobb pusztaságában gasztronómiai, orientalista, orvostudományi és rádiós megfigyeléseket végeztek, valamint tapasztalatokat gyűjtöttek az expedíciós energiaellátás területén.

Az expedíció tagjai Altaj városban ünnepelték meg az út sikerét egy fazék paprikás csirkével – amely extrém körülmények között először 2006-ban főtt ünnepi lakomaként, az Északi-sarkon.

Az expedíció egyik fő célja volt az egykori lovas civilizációk mindennapjaira emlékeztető mai nomád mongol gasztronómiai szokások, az ételek összetételének és ízvilágának a megismerése. Az expedíció a Lucullus Baráti Társaság tagjainak – Sipos Tamásnak, Turóczi Gábornak és Jarabek Bencének a vezetésével az utazás során számos receptet és ételkészítési módot ismert meg és dokumentált. A kutatások kitértek a tejtermékek előállításának és tárolásának módozataira, különféle főtt, párolt és sült húsételek készítésére, a húsfélék tárolási módjainak feltérképezésére, valamint számos tésztaétel elkészítésének dokumentálására. Külön érdekességet jelentettek a sivatag és a Góbi-Altáj különböző vidékein tett családlátogatások, amelyek során számos ételfogyasztási szokást ismert meg az expedíció. Igazi néprajzi jelentőséggel bírt egy nomád esküvő ünnepi lakomájának, valamint egyéb ünnepi ételek elkészítésének és fogyasztásának a rögzítése.