Itthon a Szilasfood-Lucullus Góbi-expedíció
Néhány napja ért haza a több mint egy hónappal ezelőtt útnak indult hétfős csoport, amely sikeresen teljesítette mongóliai küldetését.
Az expedíció tagjai Altaj városban ünnepelték meg az út sikerét egy fazék paprikás csirkével – amely extrém körülmények között először 2006-ban főtt ünnepi lakomaként, az Északi-sarkon.
Az expedíció egyik fő célja volt az egykori lovas civilizációk mindennapjaira emlékeztető mai nomád mongol gasztronómiai szokások, az ételek összetételének és ízvilágának a megismerése. Az expedíció a Lucullus Baráti Társaság tagjainak – Sipos Tamásnak, Turóczi Gábornak és Jarabek Bencének a vezetésével az utazás során számos receptet és ételkészítési módot ismert meg és dokumentált. A kutatások kitértek a tejtermékek előállításának és tárolásának módozataira, különféle főtt, párolt és sült húsételek készítésére, a húsfélék tárolási módjainak feltérképezésére, valamint számos tésztaétel elkészítésének dokumentálására. Külön érdekességet jelentettek a sivatag és a Góbi-Altáj különböző vidékein tett családlátogatások, amelyek során számos ételfogyasztási szokást ismert meg az expedíció. Igazi néprajzi jelentőséggel bírt egy nomád esküvő ünnepi lakomájának, valamint egyéb ünnepi ételek elkészítésének és fogyasztásának a rögzítése.