2007. június. 06. 15:51 Szikora Katalin Utolsó frissítés: 2007. június. 06. 16:45 Gasztro

Szeretünk enni, főzni és vendéglőbe is járunk

Habár a magyar lakosság túlnyomó többsége még mindig úgy tekinti, hogy a főzés hagyományosan a háziasszonyok feladata, a férfiak közül is egyre többen veszik veszik kezükbe a fakanalat – már amikor kedvük tartja. Ez derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet legújabb felméréséből.

© Gyimesi Zsuzsa
A statisztikai adatok igazolják, hogy egyre többet, egyre többen járnak vendéglőbe is, mert 2005-höz képest 10 százalékkal csökkent azoknak az aránya, akik úgy nyilatkoztak, hogy csak otthon étkeznek, soha máshol. Magyarországon a megkérdezettek 57 százaléka szívesen főzőcskézik otthon, közel egyötöde viszont bevallotta, hogy nem is tud főzni. A hagyományos családi munkamegosztás töretlenségét tükrözi, hogy a nők 83 százaléka mondta azt, hogy szívesen főz. A férfiak közül viszont csak minden harmadik érzi otthon magát a konyhában.

 A kutatás adatai szerint minden negyedik ember naponta főz ebédet vagy vacsorát. De hogy ez változatlanul női munka, az is bizonyítja, hogy a „gyengébb nem” 46 százaléka, míg a „teremtés koronáinak” csak 2 százaléka főz napi rendszerességgel.

 Ezek után szinte természetes, hogy a főzéssel kapcsolatos bevásárlás és a mosogatás is döntően a nőkre hárul: 81 százalékuk naponta mosogat, és minden harmadiknak napi teendőjét jelenti a bevásárlás.

A magyar lakosság fele soha nem étkezik gyorsétteremben. Csökkent azoknak az aránya, akik soha nem járnak vendéglőbe vagy étterembe: ez idén 35 százalék. Két évvel ezelőtt viszont még 45 százalék mondta azt, hogy kimaradnak életéből a vendéglátóhelyek. Az idei felmérés adatai szerint 44 százalékuk még a büfékben sem vásárol. A munkahelyi és az iskolai étkeztetők szolgáltatásait kevesen, a megkérdezetteknek csupán 14 százaléka veszi igénybe. Rendszeresen látogatják viszont a büféket a 15-19 éves középiskolások és a felsőfokú iskolai végzettséggel rendelkező, egyedülálló, dolgozó férfiak.
hvg360 Gyükeri Mercédesz 2025. február. 17. 19:30

Ha Gordon Ramsay megszerette, nekünk is jó lesz? Az áldott és átkozott margarin

Nincs még egy olyan modern élelmiszer, amelyik kezdettől fogva ilyen erős érzelmeket váltott volna ki, mint a margarin. Tekintettek rá drága terméket kiváltó megmentőként, aztán a drága termék pusztítandó hamisítványaként. Egy időben méltatták azért, hogy egészséges, aztán az volt vele a baj, hogy nem, mostanában pedig mentes és fenntartható alternatívaként tálalják a gyártók. Most, hogy a margarin oldalán Gordon Ramsay-t állította versenybe egy cég, mi sem maradhattunk ki, és megnéztük: vajon tényleg össze lehet keverni a margarint a vajjal? És előállítható otthon, pálmaolaj és mindenféle adalékok nélkül?