2007. június. 06. 15:51 Szikora Katalin Utolsó frissítés: 2007. június. 06. 16:45 Gasztro

Szeretünk enni, főzni és vendéglőbe is járunk

Habár a magyar lakosság túlnyomó többsége még mindig úgy tekinti, hogy a főzés hagyományosan a háziasszonyok feladata, a férfiak közül is egyre többen veszik veszik kezükbe a fakanalat – már amikor kedvük tartja. Ez derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet legújabb felméréséből.

© Gyimesi Zsuzsa
A statisztikai adatok igazolják, hogy egyre többet, egyre többen járnak vendéglőbe is, mert 2005-höz képest 10 százalékkal csökkent azoknak az aránya, akik úgy nyilatkoztak, hogy csak otthon étkeznek, soha máshol. Magyarországon a megkérdezettek 57 százaléka szívesen főzőcskézik otthon, közel egyötöde viszont bevallotta, hogy nem is tud főzni. A hagyományos családi munkamegosztás töretlenségét tükrözi, hogy a nők 83 százaléka mondta azt, hogy szívesen főz. A férfiak közül viszont csak minden harmadik érzi otthon magát a konyhában.

 A kutatás adatai szerint minden negyedik ember naponta főz ebédet vagy vacsorát. De hogy ez változatlanul női munka, az is bizonyítja, hogy a „gyengébb nem” 46 százaléka, míg a „teremtés koronáinak” csak 2 százaléka főz napi rendszerességgel.

 Ezek után szinte természetes, hogy a főzéssel kapcsolatos bevásárlás és a mosogatás is döntően a nőkre hárul: 81 százalékuk naponta mosogat, és minden harmadiknak napi teendőjét jelenti a bevásárlás.

A magyar lakosság fele soha nem étkezik gyorsétteremben. Csökkent azoknak az aránya, akik soha nem járnak vendéglőbe vagy étterembe: ez idén 35 százalék. Két évvel ezelőtt viszont még 45 százalék mondta azt, hogy kimaradnak életéből a vendéglátóhelyek. Az idei felmérés adatai szerint 44 százalékuk még a büfékben sem vásárol. A munkahelyi és az iskolai étkeztetők szolgáltatásait kevesen, a megkérdezetteknek csupán 14 százaléka veszi igénybe. Rendszeresen látogatják viszont a büféket a 15-19 éves középiskolások és a felsőfokú iskolai végzettséggel rendelkező, egyedülálló, dolgozó férfiak.
hvg360 Rácz Gergő 2025. március. 13. 19:48

A kormány akkor tiltja be, amikor már magától is megdögleni látszik a műhús

Könnyen lehet, hogy végnapjait éli a piaci csodának indult mesterséges húspiac: amíg a műhúsoknál továbbra is várat magára az áttörés, a növényi alapú alternatívát gyártó cégeknél rövid időn belül töredékükre estek a részvényárak. A folyamatnak több oka van, a piaci szereplők ezzel együtt optimisták, és a bátor befektetőknek a mostani szintek akár jó belépési pontot is jelenthetnek, ha épp akad elkölteni való pénzük. Lehet, hogy hazai célpontokat nem találnak, mivel a kormány újonnan bejelentett tervei szerint a teljes szegmenst betiltaná.