2007. május. 24. 09:44 hvg.hu Utolsó frissítés: 2007. május. 24. 09:36 Gasztro

Borozzunk az egészségünkért!

A program célja felhívni a figyelmet a borfogyasztás kedvező élettani és betegségmegelőzési hatásaira.

Az 1992-ben alapított IGP - Nemzetközi Prevenciós Társaság  - az egyetlen független, közhasznú európai egészségügyi kommunikációs hálózat, amely az egészségpolitika, a tudomány, a gyógyászat és a gazdaság különböző szegmenseit igyekszik közös platformra hozni és bemutatni az egészségmegőrzés, betegségmegelőzés fejlesztése érdekében. A szervezet legújabban „Bor és egészség” címmel indított programot.

© sxc.hu
Dr. Jávor András elnöktől megtudtuk, hogy a szakmai cél: felhívni a figyelmet a kulturált és mérsékelt borfogyasztás egészségmegőrző szerepére. Ettől élesen meg kell különböztetni a mértéktelen alkoholfogyasztást, és rámutatni egészségkárosító hatására. Dr. Göde György, a szervezet alelnöke felhívja a figyelmet a szakmai konferenciák és a széleskörű egészségmarketing fontosságára is ebben a témában.

Ma Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségek vezetik a halálozási statisztikát. Egyre többet költünk  diagnosztikára és terápiára, ahelyett, hogy hatásos prevenciós programjaink lennének és csökkenne a megbetegedések száma. A mérsékelt borfogyasztás, leginkább a vörösborfogyasztás (napi 1-2 pohár) szignifikánsan csökkenti a kardiovaszkuláris halálozást. Emellett a bor kis mértékben hatásos a csontritkulás, és a különféle daganatos betegségek megelőzésében is.

A program széleskörű megismertetésére munkahelyen és irodaházakban „Happy Hours” rendezvényt,  emellett országos ünnepnapot is szerveznek; ez „A nap”, amikor egészségünkre koccintunk.