Töltelékből nincs hiány: lekvár, krumpli, túró, hús, tök vagy sajt
Édesszájúak és a sós ételek kedvelői egyaránt örülhetnek, mert ingyen derelyét kóstolhatnak május 19-én az Egerhez közeli Nagytályán, az ország első derelye fesztiválján.
A fesztivál csúcspontja természetesen az a derelyefőző és -sütő verseny lesz, amelyben nyolc csapat méri össze szakácstudományát. A nagytályaiak mellett más magyarországi sváb települések, a többi között a vecsésiek, a kompolitiak és az aldebrőiek is rajthoz állnak a bajnokságon.
Mint azt Lovasi Ferenc, a 865 lakosú falu polgármestere elmondta: a török időkben elnéptelenedett a település, és 1771-ben sváb telepesekkel népesítettek be újra. Az ő fő étkük volt a derelye, amelyet minden formában, lekvárral, krumplival, túróval, hússal, tökös túróval és sajttal-tejfellel is fogyasztottak. Ezen variációk mindegyikét végigkóstolhatják a fesztivál résztvevői, akik a kulináris örömök mellett gazdag kulturális programon is részt vehetnek. Lesz egyebek között képzőművészeti és kézműves kiállítás, íjászat, lovaglás és motoros bemutató. Nem maradhatnak el a zenei produkciók sem. A Derelye Fesztivál sztárvendége Koncz Gábor színművész.