2007. május. 09. 16:10 hvg.hu Utolsó frissítés: 2007. május. 09. 16:11 Tech

Japán találmány: hideg vízzel forró rizst

Egy környezetvédelmi tanácsadó cég és néhány fejlesztő olyan minőségét hosszan megőrző ételcsomagolást fejlesztett ki, mely gőzölgő főtt rizst készít kizárólag hidegvíz hozzáadásával.

A találmány kiötlői máris piacra léptek a Hotto! Raisu néven futó termékkel. A termék lényege, hogy a földi légnyomásnál négyezerszer nagyobb nyomásba csomagolják a rizst, mely így hosszú ideig puha marad megőrizve nedvességtartalmát. Amikor vizet öntünk a hőtermelő csomagolásba, a belül termelődő gőz felforrósítja a rizst, mely tizenöt perc alatt asztalunkon gőzölögő köretté válik - írja a Mainichi.

Japán tisztségviselők szerint az új termék nagyon hasznos lehet például, katasztrófa sújtotta területeken, ahol sokszor nincs villanyáram. A termék egyenlőre nem olcsó, 30 csomag 10 ezer jent (15 210 Ft) kóstál. Ebben ecetes szilvával dúsított táplálékot találni, de a fejlesztők már további termékek piacra dobásán törik a fejüket.

„Amennyiben nőnek az eladásaink, újabb köreteket mutatunk be a jövőben” – teszik hozzá a gyártók.

Hirdetés