2007. május. 15. 10:20 hvg.hu Utolsó frissítés: 2007. május. 14. 20:35 Gasztro

Különleges gulyás az isztriai étlapokon

Az Isztriai félszigeten a falusi vendéglátó portákon újra az étlapra kerülnek az őshonos szarvasmarhából készült ételek.

© sxc.hu
A Horvátországhoz tartozó félsziget belsejében több száz éve tenyésztik a boskarint, amely kicsi, erős és serény igavonó szarvasmarha. Mára védetté nyilvánították, mert a kipusztulás fenyegeti. Viszont egyre több falusi gazdaságban kezdik meg újra a tenyésztését.

A Horvát Idegenforgalmi Közösség zágrábi hírlevele szerint az Isztrián, a falusi turizmussal foglalkozó porták és vendéglők kínálatába ismét fölveszik a hagyományos gulyáslevest, amely az ottani marha húsából készül. A  szakembereknek tartott ételbemutatókon a gulyásleves mellett terítékre került a házi tésztával dúsított marhahúsleves, a főtt marha zöldségkörettel, és a marhahús-rolád ízletes mártással. A hírlevél szerint az isztriai marhahús ízletesebb, biológiai tápértéke kedvezőbb, mint más marhahúsoké.

A boskarinból készült ételek mellett ott lesz a vendégfogadók étlapjain a többi isztriai ételkülönlegesség is, mint például a hagyományos manestra (zöldség) leves, illetve a fuzi, vagyis a szarvasgombából és isztriai sonkából készült finomság.