2007. május. 25. 11:00 hvg.hu Utolsó frissítés: 2007. május. 27. 11:07 Gasztro

Trópusi ízek az agárdi pálinkaműhelyből

Május végétől grillestek várják a gasztronómia kalandozóit Agárdon, ahol a hagyományos és a különleges pálinkák, valamint a hazai konyha ízei mellett kulturális programok is szerepelnek az étlapon.

A pálinkafőzés agárdi technológiájának megfelelően kizárólag gyümölcs felhasználásával készülő egzotikus párlatok üdítő, könnyed, harmonikus italok.

 „A kalandvágy indította el a gondolatot, hogy még ki nem próbált gyümölcsökből – jelen esetben trópusi alapanyagokból – készítsünk párlatokat. A gránátalmából, banánból és narancsból készült ínyencségek ugyanolyan karakteresek, mint a kiváló hazai gyümölcsökből készült pálinkák” – mondta Vértes Tibor, az Agárdi Pálinkafőzde főzőmestere és egyik tulajdonosa.

A trópusi ízeket elsősorban magyarországi piacra, de az idelátogató külföldieknek is szánja a cég.

A trópusipálinka-kollekció:
Gránátalma
Kellemes selymességével, illatában piros húsú gyümölcsökre (som, csipkebogyó, enyhe meggy) emlékeztető eleganciával lepi meg fogyasztóját. Sokrétű, szinte megfoghatatlanul finom gyümölcsaromákat magában hordozó különleges ital.

Banán
Nemes egyszerűségében magában hordozza az érett banánra jellemző összes jegyet, illatában intenzív, banánvelőre emlékeztető, édes, karakteres, mással össze nem téveszthető egzotikus gyümölcsösséggel. Sokáig megmarad a garatban a harsány érett banán egyértelmű ízvilága. Különböző desszertek „fűszerezésére” is kiváló.

Narancs
Illatvilága trópusi hangulatot idéz, kellemes, friss citrusos gyümölcsökre jellemző jegyekkel. Magával ragadó, üde, fiatalos és lendületes illatkavalkád, amelyben egyesül a narancsot megtestesítő összes karakter. Tartósan megmaradó, kellemes elegancia jellemzi.

Az Agárdi Manufaktúra pálinkái izgalmas felfedezőútra csábítanak az ízek és illatok világába. Az idelátogatókat nem csupán a teljes pálinkapaletta, de kemencében sült szezonális finomságok és számos, a pálinka készítéséhez és a fogyasztás élvezetéhez kapcsolódó program várja.
A főzde fél éve megnyitott látogatócentruma májustól –  kulturális programokkal összekapcsolt – grillesteket is szervez hétvégenként. Az alapítók ügyelnek arra, hogy az étlapőn a magyar konyha remekeit a tradíció és a minőség határozza meg, ezért csakis mangalicából, szürkemarhából és tanyán nevelt szárnyasokból készülnek a fogások, amelyek a méltán népszerű agárdi szakácsmester, Feind János tudományát dicsérik.