Bécsi szelet helyett
Manapság semmi különös nincs abban, ha csak úgy átugrunk Bécsbe. Különösen hosszú hétvégéken. Csak kicsit korzózni, megnézni egy kiállítást, bevágni egy jókora bécsi szeletet, pár ropogós virslit, inni egy kávét a Demelnél, tortát uzsonnázni a Sachernél, a vacsorához friss, ropogós császárzsömlét hazahozni.
© Gőgh Csilla |
Akik nem ragaszkodnak a hagyományos bécsi vendéglátáshoz és a rántott húshoz, azoknak ajánljuk figyelmébe, hogy egyre nagyobb divat Bécsben könyvesbolttal, bútorüzlettel, galériával kombinálni a kávézókat, éttermeket. Mágnesként vonzzák az embereket, akár a Múzeumi Negyed területén, akár a belvárosban. Nehéz beérni a „kulturális étlap” kínálatával. Legújabban pedig kifejezetten sikk a csupa-csupa üveg Pálmaházban, buja trópusi növények és hatalmas pillangók között elkölteni ebédünket.
A Burggarten, a császári család egykori magánkertje 1919 óta látogatható nyilvánosan, és már az első tavaszi napsugarakkal benépesül. Az osztrákok is szívesen töltik itt szabadidejüket. A kertben érdemes elidőzni, és a mellette lévő egykori császári palota is legalább egyszer kötelező látnivaló. A kertben sétálva megpillanthatjuk a közeli, üvegtetős Pálmaházat, mellesleg magát a Hofburgot, az egykori császári palotát is. Az épület ma nagyrészt a Nemzeti Könyvtárnak és különböző múzeumoknak ad otthont, illetve megcsodálhatjuk benne a császári lakosztályokat, a királyi esküvői templomot vagy a spanyol lovardát.
Ha megtettük a kötelező kulturális köröket, átadhatjuk magunkat a gasztronómiai élvezeteknek a Pálmaház kissé párás levegőjű, mégis szellős, hatalmas belső terében.
© Gőgh Csilla |
Az étlapon viszonylag kevés állandó, viszont ínyenc fogás szerepel. Kiegészülve a naponta változó, 4-7–féle halból összeállított kínálattal, ami inkább erőssége az étteremnek. A tonhal, a fogas, a lazac és a harcsa mellett a tavi pisztráng is állandó „szereplő” a Pálmaház látványkonyháján. Nyáridőben köretnek nincs jobb a könnyű halak mellé a grillezett zöldségnél. Érdemes egyszemélyes vegyes grilltálat kérni, így az összes halból ízelítőt kapunk mindössze 18 euróért. Ha valaki nem szereti a halat, végigkóstolhatja a nagy műgonddal összeállított háromfogásos menüt. A desszertek között könnyed nyalánkság a trópusi szörbettel nyakon öntött vegyes gyümölcsízelítő. De a legfinomabb mégis a klasszikusnak mondható forró csokoládés sütemény hideg pezsgőhabbal. Akinek pedig fontosabb előbb a látvány, mint az élvezet, fáradjon oda az édességes pulthoz, és bökjön a neki legszimpatikusabb kis cukrászati remekre. Nagyon mellényúlni úgy sem tud.
Ahogy a borválasztásnál sem. A kétszázhúsz féle bor közül a pincérek segítenek megtalálni az igazit. Főleg osztrák és európai borokat találunk a felsorolásban, melyek közül az Emmerich Knoll és az F.X. Pichler valamely borát feltétlenül érdemes megkóstolni.
A bécsi szelet nem is bécsi |
A híres bécsi szelet valójában nem is bécsi találmány. Osztrák források állítják ugyan, hogy Ferdinánd császár főszakácsa, Leopold Grunzmüller találta fel, de valószínűbb, hogy Radetzky marsall hozta magával Milánóból, ahová V. Károly spanyol zsoldosai révén jutott el. Spanyolországban - ahová a hódító arabok hozhatták a Közel-Keletről - andalúz szeletként fogyasztották, már évszázadokkal Radetzky marsall előtt. A Közel-Keleten viszont a bizánciaktól tanulhatták el. Egy bizánci szakácskönyv ugyanis - még a törökök ostromai előttről - már leírja a rántott hús készítésnek receptjét. |
© Gőgh Csilla |
Egy fő átlagfogyasztása itallal kb.: 100-120 euró
Egy presszókávé ára: 2,2 euró
Konyha: nemzetközi, halspecialitásokkal
HVG tetszési index (max. 10X): XXXXXXX
Étterem: X Bár: X Egyéb: kávézó
Bankkártyák elfogadása: minden, kivéve American Express
Elérhetőség:
Cím: Bécs, Burggarten 1010
Tel.: 06-43-1-533-10-33
Nyitva: 11-23 óráig.
Web.: www.palmenhaus.at