Paradicsomleves fehérben
A Fat Mo's szomszédjaként is emlegetett Avocado étterem nem keltett különösebb feltűnést másfél évvel ezelőtti megnyitásakor. Ám mára egyre meghatározóbb a nemcsak szórakozásra, hanem a gasztróélvezetekre vágyó közönség számára is.
© Gőgh Csilla |
Nehéz megragadni, mitől is érezzük meghitten barátságosmak a miliőt, hiszen a stílusa eklektikus, nem gyömöszölhető be egyetlen stílusskatulyába sem. Mintha számos építész munkájából csak a jó ötletek maradtak volna, bár az összképet rontja a bár melletti elülső rész álarcokkal teleaggatott egyvelege. Az alsó rész, ahol Buddha-szobrok teszik kissé orientálissá a hangulatot, alkalmas fogadások, rendezvények, bulik szerezésére.
Az étlapon jelentkező ízkavalkád viszont biztos, hogy osztatlan sikert arat. Végülis az Avocado elsősorban étterem, a hétvégenként rendezett bulik, illetve hétköznapi élőzenei estek csak kiegészítők.
Nem csak a törzsvendégeknek jár a nagyon visszafogott, de kellemesen barátságos fogadtatás: ottjárttunkkor a pincérek éppen a ruhából való folteltüntetés rejtelmeit segítették elsajátítani az egyik vendégnek.
Ételtárlat
Ritka és üdítő tapasztalni, amikor a borlapon a borok az ételekhez, és nem a borkereskedelmi cégek kínálatához igazodnak. Itt ebben a szerencsés helyzetben vagyunk, sőt: az étterem egy-egy saját címkés chardonnay és zweigelt asztali borát is kóstolhatjuk. Ha mégis valami különlegesebbre vágyunk, akkor a Malatinszky 2006-os barrique chardonnay bora (800 Ft/dl) biztosan nem okoz majd csalódást. Nem sikerült rájönnünk, miért tartanak négyfajta ásványvizet: elveszünk a részletekben, nem jutunk az étlapig, mert mire végigolvassuk a vízkínálatot, belefárad még a szemünk is. Bőven elég lenne egy olcsóbb és egy prémiumkategóriás ásványvíz.
Ha végre az ételekhez jutunk, megtapasztalhatjuk, hogy a paradicsomleves lehet fehér is. Mégpedig úgy, hogy a lesózott paradicsomot egy szűrőn átfolyatják, majd egy kis tejszínnel rásegítve érik el a kívánt színhatást - de az ízhatása sem elhanyagolható. Az előételek között a fóliában sült lapos hal zsenge parajjal és citrommal az egyik legízletesebb fogás. Kár lenne kihagyni: a vajpuha halhoz nem a felismerhetetlenségig péppé gőzölt spenótlevél társul. A keleti ízek szerelmesei tobzódhatnak. Nem egyszerű a választás, de azért a thai zöld currys csirke zöldségekkel és párolt jázminrizzsel kihagyhatatlan, a kókusztej és a zöld curry egyedi ízkombinációt eredményez.
„Nomen est omen”: az étlapon nemcsak a vegetáriánus ételek, hanem az avocadóból készültek is külön szekciók kaptak. Jó hír a „húsevőknek”, hogy az argentin steak mellett itt a bélszín (200 dkg) is különösen ízletes, főleg ha az avocadós salsával és a vajas kukoricával kérjük.
Még az egyszerű választásokban is találunk valami kacifántosat: a Cézár salátánkra például igény szerint kérhetünk csirkét, lazacot, tonhalat, fokhagymás tigrisgarnélát is. A két- és háromfogásos menü mellett mindig találnak a vendégek valami érdekességet a heti ajánlatban is.
Jellemzők:
Egy fő átlagfogyasztása itallal kb.: 7000-9000 Ft
Egy presszókávé ára: 295 Ft
Konyha: nemzetközi, dél-amerikai, távol-keleti, vegyes
HVG tetszési index (max. 10X): XXXXXXX
Étterem: X Bár: X Egyéb: szórakozóhely
Bankkártyák elfogadása: minden
Elérhetőség:
Cím: V. ker. Budapest, Nyári Pál u. 9..
Tel.: 06-266-3277
Nyitva: vas.-kedd: 10.30-01 óráig., szerda, csüt. 10.30-03 óráig, pént.-szo.: 10.30-05 óráig
Web.: www.avocadomusiccafe.hu