2007. május. 17. 16:40 Gőgh Csilla Utolsó frissítés: 2007. május. 17. 16:38 Gasztro

Minden időben Tisza cipőben szürcsöljük a Meggy Márkát

A Liszt Ferenc tér mára a gasztronomok mumusává vált. Főleg nyáron aggasztó a helyzet errefelé, legalábbis, ami a vendéglátást illeti. Ilyenkor mindegy, hogy mit, ki, milyen áron és hogyan kínál, a tér tömve van. A népek csak jönnek , jó mélyeket szívva e sajátos városi szubkultúra levegőjéből. Szó sincs arról, hogy egy bizonyos étteremhez ragaszkodnának, kulináris kalandokat keresnének. A Menza talán kivétel. Mindenestre üdítő színfolt a tér palettáján.

© Gőgh Csilla
Az étterem kialakításában tudatosan törekedtek a retro elemek alkalmazására, újraértelmezésére. Ezért választották a hetvenes évekből “visszamaradt” pipacsos tapétát és a meghatározó, mindenhol jelen levő narancssárga színt. Az asztalok, a terítők és a bárpult ennél retróbb már nem is lehetne.
Ebben a közegben a Liszt Ferenc téren uralkodó trenddel ellentétben viszonylagosan mérsékelt áron lakhat jól a betérő vendég. S míg vár a tálalásra - meglehetősen nagy adagokra számíthat -  citromos-narancsos limonádét, Traubisódát vagy Meggy Márkát szürcsölhet. Ínyencebb antialkoholisták tesztelhetik a vérnarancsos, kókuszos, ribizlis üdítőket. ”Felnőttek” viszont kutakodhatnak a magyar borok tárházában.
Ritka, hogy foglalás nélkül helyet találunk, függetlenül attól, hogy a teraszon vagy bent szeretnénk ülni. Ha nem hajt bennünket a tatár, akkor egy kellemes estét tölthetünk el itt, melynek végén biztosan tömegiszonyt kapunk…

Ételtárlat:
Az aktuális ajánlatok között a törzsvendégek is mindig találhatnak  újabb kedvenceket, amit pontosan a következő hétig élvezhetnek. Az előételek közül a külföldiek a gulyás- levesért epednek, magunknak inkább válasszuk a füstölt gomolya sajtot roston, salátával, mely a hölgyeknek akár egy főétellel is felér. Az örök kedvenc Menza saláta nyitás óta a menüsorban díszeleg, nem véletlenül. Vagy a vendégek fantáziája szegényes, vagy tényleg finom az eredetileg majonézes öntettel szervírozott saláta, ami szerintünk balzsamecetes dresszinggel ízletesebb lenne. Retro életérzés ízekben: pld. a lángosba töltött csirkemell vagy a sertésszűz rozé tojásos lecsóval, szalonnás csuszával; esetleg csak jó adag tojásos nokedli fejes salátával.  A desszertek közül a hideg mákos guba vanília öntettel fej-fej mellett versenyez a első helyért a citromos tejföllel nyakon öntött friss eperrel, úgy is mint szezonális ajánlat.


© Gőgh Csilla
Jellemzők:

Egy fő átlagfogyasztása itallal kb.: 6000-7000 Ft.
Egy presszó kávé ára: 260Ft.
Hangulat: könnyed, barátságos
Konyha: nemzetközi, magyar
HVG tetszési index (max. 10X): XXXXX
Étterem: X  Bár:   Egyéb:
Bankkártyák elfogadása: minden
 
Elérhetőség:

Cím: VI. ker. Budapest, Liszt Ferenc tér 2.
Tel.: 06-1-413-14-82
Nyitva: minden nap 10-01 óráig
Web.: www.menza.co.hu