2007. március. 22. 09:00 Gőgh Csilla Utolsó frissítés: 2007. április. 27. 11:27 Gasztro

Articsóka: ahol a csokigombóc receptjét titkosították

Patinás étterem: több mint 8 éve működik, az egykori kovácsműhely, majd garázs helyén. A stílus változott, de maradtak a színházi előadások és programok, amelyek a hely karakterét még jobban kidomborítják.

Tavaly szeptemberben új köntöst kapott  az étterem. A mostanában egyre divatosabb lounge hangulat itt is nyerő, melyet extravagáns megoldásként olasz barokk stílusú csillár igyekszik erősíteni. Az arany felületeket az egyik falon formabontó megoldásként tört üvegszilánkok díszítik, a másik fal tapétáján pedig a fekete-arany levelek  eklektikus benyomást keltenek. A jó idő beálltával megnyitják a népszerű teraszt az épület tetején. A grill részen az előre bepácolt húsokat akár magunk is kisüthetjük. Az alsó részen lévő borterem különleges borokat tartogat az arra járóknak.

Összességében a lezserség sajátos keveréke uralja a helyet. A pincérek figyelmesek, látszik hogy régi, jól összeszokott csapat dolgozik itt. Néha már-már túlzásba viszik: az étkészletet mérnöki pontossággal helyezik el a vendégek előtt, a szalvétát pedig két kanalat csipeszként használva „tálalják”. Máskülönben könnyed hangulatú hely, ahova nem kell kiöltözve érkeznünk.

Nem tetszett:
Nagyon nehezen megoldható a környéken a parkolás. Az utca szűk, sokszor több kört is kell tenni mire végre egy helyet levadászhatunk.
Ételtárlat:

A menüt félévente változtatják. Ez jó hír a törzsvendégeknek, hiszen mindig találnak valami újat a megszokott, konstans fogások mellett. Az étlapról mazsolázva a vargánya consommé füstölt marhanyelvvel igazi különlegesség, melyet egy libamáj torony füstölt szarvas sonkával, grillezett almával, fenyőmagos balsamicos öntettel követhet. A kínálatban elveszhetünk, csak arra kell figyelni, hogy a baracköntetes csokis-diós gombócoknak maradjon hely. Ez a desszert világbajnok. A receptjét hiába is kérnénk, mert titkosítva van jó pár évre. Jobb híján kénytelenek vagyunk meg-megkóstolni, hogy rájöjjünk elkészítésének praktikájára. Csak zárójelben jegyezzük meg, a kávé itt különösen aromadús.

© Stiller Ákos

Jellemzők:

Árak egy főre itallal kb.: 7000-9000 ft.
Egy presszó kávé ára: 390 ft.
Elegancia (max. 5X): XXXX
Hangulat: kötetlen
Konyha: mediterrán/nemzetközi
hvg.hu tetszési index (max. 10X): XXXXXXX
Bankkártyák elfogadása: Visa, Electro

Elérhetőség:

Cím: Articsóka, VI. ker. Budapest, Zichy Jenő u. 17.
Tel.: 302-77-57, 302-77-58
Nyitva: minden nap 12-24 óráig.
Web:
http://www.articsoka.hu/