2007. április. 04. 08:50 Gőgh Csilla Utolsó frissítés: 2007. április. 27. 11:25 Gasztro

Bor, mámor, Bock bisztró

„Kinek az étel öröm, öröm az élet is”- Alexander Brody idézetét olvashatjuk a bisztró heti menüt kínáló táblája fölött. Ez sok mindent elárul a Bock filozófiájáról.

© Stiller Ákos
A barátságos belső térben nem vitték túlzásba a cicomázást, ami határozottan jól áll a helynek, jót tesz a hangulatnak. Bordó abroszok, szőnyegek és kiegészítők ötvözve némi fehérrel, mind egyszerűek, de igényesek. Körbe a polcokon, pulton dízájnos műdekorációk helyett a vendéglátás békebeli relikvíái. Szóval otthonosan. Nomen est omen – bisztró, ahogy néhány határral arrébb, minden sarkon lennie kell. Bortárlat (üzlet) működik az étteremben faltól falig, padlótól a plafonig palackokkal megrakva, amelyek igéretes nedűkkel kecsegtetnek bennünket.  Előtte a csemegés pulton kínálkoznak a házi finomságok. Teljesen kizárt, hogy nem kívánunk meg egy szelet sonkát, darabka szalonnát és karika kolbászt egy kis lilahagymával. A pincérek kedvesek, és a lényeg: értenek a borokhoz, ami lássuk be, ma még nem annyira természetes vendéglátós berkekben. Sajnos. Az ételek szervírozása a trendi nagy tál, kis adag elgondolását követi, és a főztükben sincs hiba.


Nem tetszett:
A toalett a Grand Hotel Royal Corinthiában található, ami kissé távolabb esik az étteremtől, így ha sürgős dolgunk akadna, szedhetjük a lábunkat, mire odaérünk.
Életeltárlat:
„A diéta második napja mindig könnyebb mint az első, mert akkor van vége.” Ez a szellemes idézet is a táblán pimaszkodik a fogások felsorolása között. Elég ízelítőnek a legegyszerűbb hidegtál disznóságokkal, pástétommal, hogy meggyőzze a vonalaira vigyázó vendéget: kár a gőzért. Mindehhez persze jó bor dukál. Amiből itt jócskán akad, hiszen a több mint nyolcvan féle borból negyvenet kérhetünk kimérve is. És ha valamelyik ízlett, akkor a több mint kétszázötven borból kedvünkre vásárolhatunk, és nem csak az étterem névadójától, a villányi Bock Józseftől. Minden héten az állandó étlapon nem szereplő tizenöt finomságot kínálnak, hogy a törzsvendégek is tudjanak miből válogatni.

© Stiller Ákos
Biró Lajos mesterszakács fantáziáját dicséri az ételek fúziós elkészítési módja, amely mindig tartogat poént. Érdekes kezdés a kemencés bébiangolna vagy sült cékla balzsamecettel. Akik szeretik a kissé egyedi ízkombinációkat, kóstolják meg a gyömbéres parfait libamájjal. Igazi különlegesség a grillezett lazac Michel Richard konyhájából, amelyet fekete kaviárnak kinéző, valójában tintahal festékével színezett tarhonyával szervíroznak (!) szardellapasztával és homármártással karöltve. Egyedi,  külön ehhez a fogáshoz gyártatott kaviáros dobozában tálalják.

Jellemzők:

Egy fő átlagfogyasztása itallal kb.:
6000-7500 Ft
Egy presszó kávé ára: 350 Ft
Elegancia (max. 5X): XXX
Hangulat: könnyed, elegáns
Konyha: fúziós és magyar konyha
hvg.hu tetszési index (max. 10X): XXXXXXX
Egyéb: borbolt működik az üzlethelyiségben
Bankkártyák elfogadása: minden, kivéve American express


Elérhetőség:
Cím: VII. ker. Budapest, Erzsébet körűt 43-49.
Tel.: 06-1-321-03-40
Nyitva: 11-23 óráig, vas., ünnepnapokon: zárva.
Web.:
www.bockbisztro.hu

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?