2007. augusztus. 28. 10:02 Gőgh Csilla Utolsó frissítés: 2007. augusztus. 27. 12:23 Gasztro

Itália a Rózsadombon

Aki figyelemmel kíséri Budapest gasztronómiai térképének alakulását, bizonyára értesült róla, alig két hónapja egy új olasz étterem nyílt a Rózsadombon. Szájról szájra járt a hír, hogy ígéretes hely. Utánajártunk…

© Gőgh Csilla
Nem könnyű megtalálni az éttermet. Egy nagy irodaépület aljában húzódik meg. Az utca felől egy kis zászló és felirat hirdeti csupán, hogy itt autentikus olasz finomságokkal várnak minket. Ha a kerti, teraszos rész felöl érkezünk, semmi különös. Pár rattan szék és asztal, ízlésesen elrendezve, a kert végében játszótér az apróságoknak.
Odabent  már sokkal figyelemreméltóbb. Sőt, első ránézésre kissé bizarr. Már-már giccsbe hajló oszlopok, fali angyalkák, liándíszítések egyvelege. Alapvetően bézses pasztell színvilág,melyre rátromfol a bútorok sötét barnája.
Az étterem meghatározó eleme a kemence, oldalánál szép rendben várakoznak sorsukra az odakészített fahasábok. Hangulatos, kedves színfoltja a helyiségnek az egyik falba épített  kis ablaksor, melyről virágos cserepek mosolyognak le ránk.
Szóval: kockásterítős, trattoriás miliő giccses túldíszítettséggel. Meglepő,de szerethető.
 
Ételtárlat:
Az előételek közül kimaradhatatlan pármai sonkát itt avokadóval és grapefruittal szervírozzák. Különleges ízkombinációt eredményez. A tésztakínálatban is találunk rendhagyó fogást. Feltétlenül érdemes megkóstolni a nudlira emlékeztető fricellit szárított paradicsomos pesztóval, bivaly mozzarellával és pirított fenyőmaggal Felejthetetlen, karakteres. Könnyedebb s nagyon finom a sáfrányos zöld spárga rizottó.

A főételek között rálelünk az egyre „divatosabb” ördöghalra. Itt pancettában – húsos szalonna – sütik. Oliva olajon pirított burgonyát, sült koktélparadicsomot tálalnak mellé. Ajánljuk még a fehérboros garnélát,s nem csak azért, mert tuti, hogy a városban itt kapjuk a legkedvezőbb áron, kilója 6500 forintot kóstál.

© Gőgh Csilla
 Az étterem szándéka szerint az autentikus olasz konyhát követi. Így meglehet, hogy valamely – pláne halas - fogás kissé alulfűszerezettnek tűnik az erőteljesebb, magyaros fűszerezéshez „szokott” ízlelőbimbóinknak. Minden étel alapanyagát vagy egyenesen a piacról válogatja a séf vagy Olaszországból hozzák. Nincs ez másként a pizza négy-féle lisztből készült keverékével és élesztőjével sem. Nem mintha a magyar liszt nem lenne jó, de teljesen másmilyen pizza készül belőle mintha az olaszt használják. Itt a kemence nem dísznek van a helyiségben, hiszen az étlapon lévő huszonegy féle pizza ebben készül. A jolly joker a La Tua , azaz kívánság pizza, melyet olyan feltéttel kérhetünk 2350 forintért, amilyenhez éppen kedvünk van.

Ha ásványvízzel akarnák leöbliteni a pizzánkat, rögtön zavarba is jöhetünk. Itt is kicsit túlzásba estek: nem tudunk rájönni, hogy miért kell ötféle ásványvíz egy trattoriában? Miért nem elég kettő?
A limonádéknál semmi kifogásunk a sokféleség ellen, mindegyik kitűnő. Hogy csak egyet említsünk: maracujás limonádé friss ananásszal.
S itt vannak persze a borok, amelyekből egyenesen elvárható a széles kínálat: szép hazai szegmens mellett olasz minőségi, egyedi borok is kaphatók, de a habzóborokat sem érdemes kihagyni.
A város egyik legízletesebb narancsos-csokoládé szufléjához  pedig feltétlenül rendeljünk egy pohár Moscato d’Asti édes desszertbort.

Jellemzők:
Egy fő átlagfogyasztása itallal kb.: 9.000-11.000 Ft
Egy presszó kávé ára: 390 Ft
Konyha: olasz, magyar
HVG tetszési index (max. 10X): XXXXXXX
Étterem: X Bár:  Egyéb: terasz
Bankkártyák elfogadása: minden

Elérhetőség:
Cím: II. ker. Budapest, Ady Endre u. 19
Tel.: 06-886-78-80
Nyitva: 12-24 óráig
Web.: www.porcellino.hu