Sport MTI 2021. március. 25. 11:27

Elindult Fukusimából Tokióba az olimpiai láng

Az ország mind a 47 prefektúrájába elviszik a tavaly, Olümpiában fellobbant lángot, tízezren futnak vele.

Csütörtökön útjára indult Fukusimában az olimpiai láng, mely 121 nap után érkezik majd meg a tokiói Olimpiai Stadionba a nyári játékok megnyitó ünnepségére.

A lángváltó a fukusimai atomerőmű közelében található labdarúgó-edzőközpontból rajtolt el, s a fáklyával először a japán női futballválogatott tagjai futottak, legelsőként is Ivasimizu Azusa, aki a tragédia évében, 2011-ben világbajnokságot nyert a nemzeti együttessel. Az északkeleti városban volt Japán történetének legnagyobb nukleáris balesete, amikor egy földrengést követő cunami következtében megrongálódott az erőmű három reaktora. A tragédiában 18 ezer ember hunyt el, és a régióban azóta sem tért vissza az élet a korábbi kerékvágásba.

A fukusimai rajton, illetve a teljes váltó során az eredeti tervek szerint óriási tömeg gyűlt volna össze az utcákon, ám a koronavírus-járvány miatt ezt a szervezők megtiltották, és arra kérték az érdeklődőket, hogy lehetőleg otthonukból, online kövessék az eseményeket. Ugyanakkor az utcákat nem zárták le, kevesen csütörtökön is voltak az utak mentén, viszont az érdeklődők maszkot viseltek, és tartották egymástól a biztonságos távolságot, illetve nem üdvözölték hangosan a lángot.

„Az elmúlt egy évben az egész világ nagyon nehéz időszakot élt át, de eközben őriztük az olimpiai lángot csendesen, de erőteljesen. A láng várt erre a pillanatra, mint a cseresznyevirágrügyek, hogy kinyílhassanak” – mondta a rajt előtti, szűk körben rendezett, a nyilvánosság elől elzárt ceremónián Hasimoto Szejko, a szervezőbizottság vezetője.

Az olimpiai láng az ország mind a 47 prefektúrájába eljut a következő négy hónapban, és útja során körülbelül tízezer futó viszi majd. A szervezők viszont fenntartják a jogot arra, hogy a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében a váltófutás bizonyos szakaszait menet közben töröljék, illetve zárt körűvé tegyék, hogy azon csak a lánggal futók vehessenek részt.

A tavalyról idénre halasztott tokiói olimpiára – amelynek az elnevezése változatlanul Tokió 2020 – a tervek szerint július 23. és augusztus 8. között kerül sor.

sport

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról