Sport MTI / hvg.hu 2021. március. 10. 17:43

Újraválasztották a NOB elnökét, aki szerint biztosan lesz idén olimpia

Thomas Bach második, egyben utolsó ciklusát kezdi a szervezet élén.

További négy évre Thomas Bachot választották meg szerdán a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökévé. A szervezet 137., online rendezett kongresszusán a 68 esztendős német sportdiplomata ellenfél nélkül indult a vezetői posztért.

Az 1976-ban, a montréali olimpián vívásban olimpiai bajnok Bach 2013 óta vezeti a NOB-ot. A belga Jacques Rogge-ot követte a tisztségben, aki 2001 óta irányította a világszervezetet.

A NOB szabályai szerint az új elnök első ciklusa nyolcéves, majd a vezető egy újabb – egyben végső – négyéves időszakra újraválasztható.

A kongresszuson újraválasztása előtt Bach ismét hangsúlyozta:

nem kétséges, hogy megrendezik az idén nyárra halasztott tokiói olimpiát.

„A kérdés az, hogyan, nem az, hogy lesz-e” – jelentette ki, és azt is megerősítette, hogy a megnyitót a tervezett időpontban, július 23-án tartják majd.

A német sportdiplomata arról is beszélt, hogy a világjárvány ellenére szeptember óta 270 világkupaversenyt és világbajnokságot rendeztek meg, amelyek során 30 ezer sportolón több mint 200 ezer koronavírustesztet végeztek el. „Egyetlen eseményen sem szabadult el a vírus. Ez nyilvánvaló bizonyíték arra, hogy egy nemzetközi esemény megszervezhető mindenki egészségének megóvása mellett” – fogalmazott Bach.

A NOB elnöke szerint a tokiói olimpia ráadásul előnyben van az eddigi eseményekkel szemben, mivel mostanra az oltások elérhetővé váltak.

Úgy tűnik azonban, hogy ennek ellenére az idei játékokon nem lesznek külföldi nézők. Erről kedden számolt be a helyi sajtó. A Kyodo japán hírügynökség egy meg nem nevezett forrása szerint a döntést meghozó japán kormány és a szervezőbizottság még márciusban egyeztet a NOB-bal és a további érintettekkel, azt követően pedig hivatalosan is bejelentik majd a külföldi szurkolók beutazására vonatkozó tilalmat.

Hogy milyen feltételeket szabtak meg a játékokra érkező sportolóknak, hivatalos személyeknek és újságíróknak, arról ebben a cikkünkben olvashat:

150 nappal a rajt előtt: a koronavírus átírta az olimpia szabálykönyvét, de még így is sok a kérdőjel

Még mindig nem lehet biztosra venni, de minden valószínűség szerint megtartják a tokiói olimpiát. Az országban zajlik a koronavírus-járvány harmadik hulláma, a japánok túlnyomó többsége a játékok elhalasztása vagy törlése mellett van, és az ottani cégek fele is ezt szorgalmazza. Az utazási lehetőségekhez, az ott-tartózkodáshoz és a biztonsághoz kapcsolódó feszítő kérdésekre egyelőre nincsenek pontos válaszok.

sport

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról