2007. október. 31. 12:23 Utolsó frissítés: 2007. október. 31. 12:19 Gasztro

Sörmentén Csehországban

Csehországban, nem számítva a kis sörfőzdéket, mintegy 60 sörgyár üzemel. Csatlakozik még melléjük mintegy 40 házi sörfőzde. Nem akármilyen feladatra vállalkoztak hát a szerzők, Kocsis Péter, Marton Jenő és rovatunk állandó külsős munkatársa, Vétek György amikor Bécs, Budapest és Prága sörivóknak szánt útikalauza után Csehország sör- és kocsmavilágát szerették volna megismertetni az olvasókkal.

© www.beerpress.hu
Immáron megállapíthatjuk: küldetésüket teljesítették. Gondosan végigjártak valamennyi települést, ahol fontos sörforrás létezéséről szereztek tudomást. Feltehetőleg jócskán személyes tapasztalatokat is  a cseh sörök minőségéről, a cseh gasztronómia finomságairól és az ország turisztikai látványosságairól egyaránt.
Mindez pontosan kiderül a könyvből. Bár nyilván a már megjelent Sörmentén Prága okán – a cseh főváros kimaradt.

Tisztességben megőszült, nemcsak kulturszomjúhozó sörivók legfeljebb azt jegyezhetik meg, hogy ez a sörkalauz az előző sörturista-útirajzokhoz képest inkább a szokásos útikönyvek tényszerű leíró stílusát követi, s kevésbé a bohémok vándorlását. Igaz, így sokkal többet tudunk meg egy-egy város máshonnan is megismerhető látnivalóiról, mint a kocsmák, a sörözők világáról, vagy arról, hogy milyen a morva , az észak-cseh konyha. Kiderül, hogy mi az a plusz, amiért egy sörturistának érdemes felkeresni Kutna Horát, Litomericét vagy Dél-Csehország halastavak és vízi várak uralta vidékét.

Ahhoz azonban bőven elég e könyvecske, hogy bárhol is járjunk Csehországban, minden ott kapható sörbe sok információ birtokában kortyolhassunk bele: a Primátortól a Bohemia Regentig, a Jezektől a Lobkovitzig.

Árpási Áron