Tech hvg.hu 2021. március. 23. 21:54

Karikó Katalin: A vakcina a megbetegedéstől és a kórházba kerüléstől védi az oltás után megfertőzödötteket

A kutató szerint amíg ilyen magas a fertőzöttek száma, a maszk viselése az oltás után is javasolt.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Egyetlen Covid-19 vakcina sem véd meg a fertőződéstől, csak a vírus okozta megbetegedéstől, különösen a kórházba kerüléstől – mondta el Karikó Katalin a Szeretlek Magyarországnak. „A vérben keringő ellenanyag, illetve az emlékező sejtek nem tudják megakadályozni a vírus szaporodását az orr- és szájnyálkahártya sejtjeiben. A Pfizer vakcinára van adat, ami azt mutatja, hogy 30%-kal csökkenti a megfertőződés esélyét, illetve, hogy a megfertőződött, vakcinált személy kevesebb vírust terjeszt.” – közölte az Amerikában élő magyar kutató.

Elmondta még, hogy a megbetegedéstől sem véd 100%-ban egyetlen Covid-19 vakcina sem, még a leghatékonyabb mRNS vakcinák, a Pfizer és a Moderna is 95%-ban védték meg a beoltott embereket a tünettel járó betegségtől.

Karikó hangsúlyozta, hogy a maszk viselése oltás után is javasolt, amíg ilyen magas a fertőzöttek száma. Egyrészt, hogy a beoltott ne fertőződjön meg, vagy ha megfertőződött, akkor ne adja tovább.

A kutató szerint nem igaz, hogy védőoltások miatt lesz egyre több mutáns.

[Hamarosan tesztelni kezdik a tablettává alakított koronavírus-vakcinát]

Karikó Katalin idéz egy cikket, amely a New England Journal of Medicine-ben jelent meg, eszerint a variánsok megjelenését nem az oltások okozzák, hanem olyan emberek fertőződése, akik immunrendszert gátló kezelés alatt álltak. „A cikkben leírják egy 45 éves betegük kórtörténetét, aki autoimmun betegsége miatt immunszuppresziós kezelés alatt állt, és megfertőződött a koronavírussal. A betegnek öt hónapon át pozitív volt a Covid-tesztje, mert az elnyomott immunrendszere csak részben tudott a vírus ellen harcolni, nem tudta legyőzni. Ennek hatására a vírus újabb és újabb variánsai keletkeztek a szervezetében, ami végül a beteg halálához vezetett.” – mondta el.

Karikó Katalin szerint épp ezért fontos az oltás, hogy a vírusnak esélye se legyen mutánsokat létrehozni.

Az oltás után megfertőzötteknél felmerült az is, hogy esetleg azért kapták el a vírust, mert nem megfelelő adagot kaptak a vakcinából.

A biokémikus ezt nem hiszi, azt mondta, a klinikai kipróbálás alatt hatásos volt a jóval kisebb dózis is. Karikó Katalin elmondta még, egyelőre nem tudják, kell-e újraoltás, és ha igen, mennyi idő múlva.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos hírekkel is szolgáló Facebook-oldalát.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
EUrologus Arató László (EUrologus) 2021. május. 08. 14:00

Feladtuk a leckét az EU-nak az orosz és a kínai oltással

Amíg nincs egységes uniós Covid-igazolás, tagállami szinten szabályozzák a beutazási szabályokat. Ezek eléggé eltérőek jelenleg is, de még bonyolultabbá teszi a helyzetet, hogy csak Magyarországon használnak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által nem jóváhagyott vakcinákat is. Vannak országok, amelyek erről tudomást sem vesznek, mások részben alkalmazkodnak, néhányan pedig teljes mértékben.