Tech MTI 2021. március. 18. 19:38

Karikó Katalint kitüntették Ausztriában

Az mRNS-alapú vakcinatechnológiáért kapja a magyar kutató az Osztrák Iparegyesület díját.

Kitüntette Karikó Katalin kutatóbiológust, biokémikust, az mRNS-alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatóját az Osztrák Iparegyesület. Egy csütörtöki bejelentés szerint a BioNTech német gyógyszergyár alelnökének és kutatásvezető biokémikusának a nevéhez fűződő lipidtechnológia kifejlesztéséért ítélték oda a Wilhelm Exner-érmet.

Az indoklás szerint a Pennsylvaniai Egyetemen és a mainzi gyógyszergyártónál is tevékeny kutatónak a koronavírus elleni oltásban is alkalmazott fejlesztése a rák, szélütés és a cisztás fibrózis elleni gyógyszerek bázisát is képezi.

Az Osztrák Iparegyesület (Österreichischer Gewerbeverein, ÖGV) alapítványának éppen száz éve alapított díját idén Karikó Katalin mellett az olasz organikus bioelektronika úttörője, Luisa Torsi kapta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
EUrologus Arató László (EUrologus) 2021. május. 08. 14:00

Feladtuk a leckét az EU-nak az orosz és a kínai oltással

Amíg nincs egységes uniós Covid-igazolás, tagállami szinten szabályozzák a beutazási szabályokat. Ezek eléggé eltérőek jelenleg is, de még bonyolultabbá teszi a helyzetet, hogy csak Magyarországon használnak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által nem jóváhagyott vakcinákat is. Vannak országok, amelyek erről tudomást sem vesznek, mások részben alkalmazkodnak, néhányan pedig teljes mértékben.