Tech hvg.hu 2021. március. 17. 17:30

Karikó: A járvány a nyár végére szorulhat vissza

A Széchenyi-díjas kutató szerint a Pfizer vakcinája már bizonyította, hogy a brit és a brazil mutáció ellen is hatásos.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Minden oltóanyagnak, a koronavírus ellenieknek is lehet mellékhatása, de az sokkal kisebb kárt okoz az emberi szervezetnek, mint a megbetegedés – mondta Karikó Katalin kutatóbiológus, biokémikus, az mRNS alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója a Hír Tv-nek.

Az Astrazeneca vakcinája is szóba került a videóinterjúban, Karikó azt mondta, hogy a szakemberek szerint nem okoz vérrögképződést az oltóanyag. A Szputnyik V-ről is beszélt, szerinte az orosz oltóanyag hasonlít az Amerikában elfogadott Johnson & Johnsonhoz, így az megfelelő védelmet nyújt.

AstraZeneca-oltás: az óvatosság indokolt, a pánik nem a szakemberek szerint

Folytatja az oltást az AstraZeneca oltóanyagával Magyarország, de egyre több európai állam dönt úgy, hogy elővigyázatosságból felfüggeszti a vakcina használatát. Az oltási program leállítását sem az Európai Gyógyszerügynökség, sem az Egészségügyi Világszervezet nem támogatja, a félelem miatt az oltást visszautasító betegekkel viszont már magyar háziorvosok is találkoztak.

A Pfizer vakcinájáról úgy fogalmazott, bizonyított, hogy mind a brit, mind a brazil variánssal felveszi a harcot. Karikó úgy látja, hogy a járvány Amerikában nyárra, a világ más részein, pedig a nyár végére visszaszorulhat.

Karikó Katalin és Merkely Béla is Széchenyi-díjas

Van, amikor egy világjárvány kell ahhoz, hogy valakinek a tudását elismerjék Magyarországon, másnak elég, ha jó barátai vannak.

A kutató beszélt a Széchenyi-díjról is, amit március 15-én ítéltek oda neki. Azt mondta, "Nagy megtiszteltetés számomra a Széchenyi-díj, mert ezzel a honfitársaim, a magyar emberek nevében a kormány elismerte a munkám jelentőségét, de a legnagyobb elismerés a vakcina által védett emberek öröme jelenti."

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
EUrologus Arató László (EUrologus) 2021. május. 08. 14:00

Feladtuk a leckét az EU-nak az orosz és a kínai oltással

Amíg nincs egységes uniós Covid-igazolás, tagállami szinten szabályozzák a beutazási szabályokat. Ezek eléggé eltérőek jelenleg is, de még bonyolultabbá teszi a helyzetet, hogy csak Magyarországon használnak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által nem jóváhagyott vakcinákat is. Vannak országok, amelyek erről tudomást sem vesznek, mások részben alkalmazkodnak, néhányan pedig teljes mértékben.