Tech techline.hu 2011. április. 25. 05:20

A legjobb és legfurcsább navigációs ötletek

Sokszor a legjobb megoldás a legegyszerűbb, nem véletlen, hogy szinte mindegyik weboldal a jól ismert, hagyományos...

 Sokszor a legjobb megoldás a legegyszerűbb, nem véletlen, hogy szinte mindegyik weboldal a jól ismert, hagyományos, vertikális vagy horizontális menüsávval rendelkezik (a Techline például horizontálissal). A szekciók és aloldalak az ilyen menükben könnyen megtalálhatók, a navigáció nem jelent gondot. Igaz, egyáltalán nem látványosak. Lehet persze ezeket is színezni apró effektusokkal és grafikákkal, de a lehetőségek elég korlátoltak. Lássuk, mi történik, amikor a website-ok készítői szabadjára engedik a kreativitásukat! Navigálni lehet, hogy nem tudunk majd a most következő oldalakon (néha örülhetünk, ha a „home” gombot megtaláljuk), de a látványos megoldások garantáltak!

Egyik kedvencünk a Salt Films weboldala. Pár percet el lehet tölteni rajta, mire egyáltalán rájövünk, hogyan működnek a menüpontok. Viszont nagyon látványos, és jól passzol a cég nevéhez (salt = só).

A BlueBugDigital annyira háromdimenziós, hogy még Speilberg, illetve a Különvélemény c. film virtuális felülete is megirigyelhetné. Hogy könnyen megtalálható lenne rajta minden? Nos, ez ebben a formában nem teljesen igaz, egy hagyományos menüvel biztosan jóval gyorsabban eljutnánk a kitűzött célig. De a látvány kárpótol mindenért.

A világ legbolondosabb (és leghasználhatatlanabb) menüje, valószínűleg a Yugop weboldalán található. Sajnos nem lehet igazán jól körülírni, hogy mi is fog történni ezen az oldalon – kattintsunk bátran, és máris indulhat a menüpontok babrálása. Csak türelmes felhasználóknak!

Az Organic Grid nem is weboldal, inkább egy navigációs dizájn kísérlet. Már a flash töltése közben felvillanó „számolás” is sejteti, hogy nem mindennapi dologról lesz szó. Meglepően jól navigálható, annak ellenére, hogy igazán nem mondható hagyományosnak.

Végül lássuk egyik kedvencünket: a Bountybev oldalán első pillantásra semmi különös nincsen, ha azonban megnyomjuk valamelyik menüpontot, máris fény derül a turpisságra. Jó példája a hagyományos, horizontális menüpontok „felfrissítésére” és érdekessé tételére.

 

Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.