A fehér, a sárga és a kopasz
A nyár hamvas gyümölcse a barack. Persze ez is frissen, nyersen a legfinomabb, a legegészségesebb. Gyakorló háziasszonyok legfeljebb krémlevest rittyentenek belőle. A profi szakács szerint a barackkrémlevesnél élvezetesebb a frissen készült ivólé. Az asztalra pedig izgalmas ízvariációkban vonulhat fel a barack. Erre ad példákat - némi történeti háttérrel - Dunszt Zsolt, az Aranyszarvas-Gomba Kft. séfje, grill világbajnok.
© sxc.hu |
Kína után először Perzsiában honosodott meg, majd Arábia, Mezopotámia, Egyiptom következett, ahol a csend istenének, Harpokratésznek lett a szimbolikus gyümölcse. A rómaiak már öt őszibarackfajtát különböztettek meg, és nekik köszönhetően néhány évszázad alatt egész Európában népszerűvé vált. A XV. századtól Franciaország lett az őszibarack-termesztés kontinentális központja. Mivel érési ideje a késő őszbe nyúlik, ezzel a jelzővel különböztették meg a kajszitól. A simahéjú, piaci nyelven "kopasz" barack a legfiatalabb családtag. A múlt század negyvenes éveitől termesztik - sok allergiás legnagyobb örömére, akik kiütést kaptak a szőrös baracktól.
A sárgabarack rostos húsa sok A-, C-, B1-, B2-vitamint tartalmaz. Gazdag kalciumban, káliumban, foszforban és nátriumban. Naponta két-három szem sárgabarack (az aszalt is jó) elegendő, hogy fedezze a bőrünknek és a nyálkahártyánknak fontos A-vitamin-igényünket. Jellegzetes narancssárga színét a béta karotin adja, ami az immunrendszer erősítésével csökkenti a betegségek kockázatát. Mivel alacsony a kalóriatartalma (10 deka csak 48-50 kcal), a diétázók kedvelt nyári csemegéje. A magjából vitamindús bőrápoló olajat vonnak ki.
Az őszibarackról azt tartják, hogy minél sárgább a húsa, annál nagyobb az A- és C-vitamin tartalma. De a fehér is értékes gyümölcs, mert több magnéziumot tartalmaz, mint kalciumot, ezért könnyebb ennek a két elemnek a felszívódása. Borontartalmának köszönhetően emeli a férfi és a női hormon szintjét a vérben. Tisztítja a tüdőt és a bőrt, segíti az emésztést. Akik gyógyhatása miatt kedvelik, azok kúraszerűen fogyasztják, de ilyenkor általában csak a vízzel hígított levét.
© sxc.hu |
Dunszt Zsolt séf azt ajánlja, mindenekelőtt próbáljuk ki sós ízekkel. Nyugodtan adjuk hozzá olyan ragukhoz, amelyek jól illenek a szárnyasokhoz, a libamájhoz vagy a különféle sültekhez. Ilyenkor se okozzon gondot a gyümölcs levesessége: ha túlságosan hígnak találjuk a ragut,a szokásos módon besűríthetjük. De nem tanácsos sokáig és 60 fokon felül főzni, mert a gyümölcs értékes vitaminjai rosszul tűrik a hőkezelést. S látványnak sem gusztusos a szétfőtt gyümölcs. Csak egyet hagyjuk forrni, és csak addig főzzük, ameddig még roppanós.
Ezt a tanácsot érdemes megfogadni lekvárkészítéskor is, amihez a ma kapható zselésítőt használjuk, mert akkor megmarad a gyümölcs szép sárga színe. Ha karamellizálni akarjuk, barna- vagy nádcukrot válasszunk. Salátának sajtokkal, például a mozzarellával jól megfér a tányéron. Ehhez a barackszeleteket kockákra vágjuk, lerakjuk a mozzarellával. Rá friss rukkola kerül, arra pedig mézes dresszing, végül hajszálvékonyra vágott parasztsonkaszeletek.
Desszertkülönlegesség lehet az almás-barackos muffin. Egy almát és egy barackot lereszelünk a reszelő nagylukú oldalán, citromlével megöntözzük. A muffinformákat nem a szokásos háromnegyedig, hanem csak félig töltjük meg a tésztával. Erre jön a reszelt gyümölcs, majd rákanalazzuk a maradék tésztát, a tetejükre pedig egyformára vágott barackdarabkákat ültetünk. 180 fokos – előmelegített – sütőben 25-30 perc alatt kész.
Grillezhető is a barack – állítja a világbajnok –, de ajánlatos jó forró rácsra tenni. Konyhai tűzhelyen pedig egy duplafalú edényben karamellizáljunk egy kis cukrot egy-két percig, arra dobjuk a tisztított, felezett gyümölcsöt, és hirtelen süssük pirosra mindkét oldalát. (A bőrét lehúzni úgy a legkönnyebb, ha fél percre forró, lobogó vízbe dobjuk, majd rögtön utána jeges vízbe mártjuk.) Ha baracklikőrrel vagy Tokaji aszúval kínáljuk, izgalmas társa lehet a libamájnak. Fagyival, tejszínhabbal, más gyümölccsel is különleges.
További variáció lehet az édes palacsintatésztába forgatott és így kisütött barack. Ha sós palacsintatésztába vagy készen kapható tortillalapba, kínai tavaszitekercs-tésztába kerülnek töltelékként a felkockázott barackdarabok, akkor bátran nyúljunk a fűszerekhez. Harmonizál a rozmaringgal, a mentával, a bazsalikommal; az ázsiai fűszerek közül pedig a szegfűszeggel, a fahéjjal, a kardamommal és a szegfűborssal.
Muffin alaptészta (15 darabhoz) |
16 dkg liszt,12 és fél dkg vaj vagy margarin, 12 dkg porcukor, 2 tojás, 1 kávéskanál sütőpor, 1 citrom reszelt héja, leheletnyi só. Ha túl sűrű lenne, tejjel vagy tejföllel lazíthatjuk. |